Министерството на отбраната на Русия заяви официално, че руският разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана по вина на Израел, тъй като самолетът е бил на пътя на израелски изтребители Ф-16. Уточнява се, че Ил-20 е бил свален от зенитно-ракетен комплекс С-200, предават световните осведомителни агенции.

Русия определя действията на Израел като враждебни и като "преднамерена провокация", заяви официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

В резултат на безотговорните действия на израелските военни 15 руски военнослужещи изгубиха живота си. Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство, добави Конашенков. Той посочи, че Москва си запазва правото на отговор.

По думите му израелските летци са се скрили зад Ил-20. Освен това Израел не е предупредил руското командване за операциите в района на Латакия. 

Руските сили в Сирия са получили уведомление по горещата линия по-малко от минута преди удара, което не е дало възможност руският самолет да бъде пренасочен към безопасна зона.

Отбелязва се, че израелците са забелязали руския самолет, тъй като се е подготвял за кацане на височина от 5 километра.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман също е заявил, че вината за сваления над Средиземно море руски самолет Ил-20 е изцяло на Израел, гласи друго съобщение от Министерството на отбраната на Русия. „Вината за сваления руски самолет и смъртта на екипажа е изцяло на израелската страна.

Министерството на отбраната на Русия по различни канали за взаимодействие нееднократно е призовавало израелската страна да се въздържа от удари по сирийската територия, които създават заплаха за сигурността на руските военнослужещи“, заяви руският министър.

Шойгу е посочил, че в резултат от безотговорните действия на израелските военновъздушни сили „независимо от договореностите за предотвратяване на опасни инциденти“, се е случила трагедия, която е струвала живота на 15 руски военнослужещи.

„Командването на руската войскова групировка е било известено само една минута преди нанасянето на удара на израелските F-16”, съобщи той. „Действията на израелското военно ведомство не отговарят на духа на руско-израелското партньорство и ние си оставяме правото на бъдещи ответни мерки“, подчерта Шойгу. 

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са изгубили военен самолет с 14 души на борда над Сирия. По същото време израелски и френски сили са атакували цели в арабската държава.

Източник от френската армия отрече да са замесени в изчезването на самолета. Говорител на израелската армия отказа коментар. Говорител на Пентагона обяви, че САЩ не са въвлечени в инцидента.

Според сирийската държавна медия самолетът е бил подложен на атака с "вражески ракети" до руска военновъздушна база и противовъздушната отбрана на Сирия е отговорила.

Самолетът се е връщал в базата "Хмеймим" в провинция Латакия. Той е изчезнал от радарите към 23,00 часа московско време вчера. Самолетът е бил над Средиземно море на около 35 километра от сирийското крайбрежие.

Посолството на Израел в Москва на този етап е отказало да комментира обвиненията от страна на руското министерство на отбраната. "Не коментираме този случай" е заявил представител на дипломатическата мисия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ