Доброто съществува. Срещаме го обаче толкова рядко, че когато се случи, се превръща в новина. Такава е и историята на 21-годишния Теодор Тодоров от гълъбовското село Мъдрец, който рискува живота си, за да спаси друг човешки живот.

Младият мъж е у дома си, когато към  14:30 ч. чува адски тътен. Излиза на улицата и вижда лек автомобил, който се е забил в електрически стълб. Стълбът е огънат на две от удара. Младежът вижда и волтова дъга. Обажда се на 112 и сам се притича на помощ. 

„Подалият  сигнал младеж, беше помогнал на водача, който беше ранен, но жив и го беше извел от автомобила на безопасно разстояние, поемайки голям риск, тъй като около автомобила имаше силна миризма на гориво и стълба беше много повреден”, каза Тодор Стойчев, младши автоконтрольор в РУ-Гълъбово пред bTV.


Зад волана на катастрофиралата кола е Николай Михайлов – баща на 6-годишно момиченце. Мъжът се връща от тъжен повод – 40 дни без неговата съпруга.  Не крие, че живее втори живот, благодарение на Теодор, бързата реакция на полиция и спешна помощ.

След успешна операция на тазобедрената става и грижите на медиците от две болници – Университетската в Стара Загора и общинската в Раднево, днес Николай  се възстановява.

А отзовалите се  на сигнала полицаи са категорични, че с бързата си и адекватна реакция Теодор Тодоров  е предотвратил и по-сериозни последици – както за катастрофиралия Николай, така и за къщите наоколо. „Реална опасност е съществувала да се запали, да се възпламени автомобила, както и да изгори някоя от къщите в близост”, посочи младши автоконтрольор Стойчев.


За постъпката си Теодор не отнася мъмрене от родителите си, а за доблестната му постъпка се разбира месец по-късно, защото младежът не искал да се говори за нея.

Mладият мъж сподели, че първоначално не се е замислил за своя живот и евентуалните последствия.

„Стоят си вкъщи, чух шум, погледнах към стълба и видях, че е паднал и се е получила волтова дъга. Единственото нещо, което виждах бяха крака, колата беше смачкана. След това видях шофьора, който ми каза, че не може да движи краката си. Изтеглих го настрани, усетих, че мирише на гориво”, сподели Теодор. 21-годишният младеж заяви, че в подобрен момент няма място за страх, а на доброта и жертвоготовност е научен от родителите си.