Украинска военнослужеща почина два дни след ваксинация срещу коронавирус с китайския препарат Covishield (аналог на AstraZeneca), съобщават местни медии. Инцидентът е станал в предградие на Одеса.

44-годишната Инна Нарожна се е ваксинирала на 21 март. Два дни по-късно, на 23 март, е починала в следствие на отделен кръвен съсирек.

Жената, която работи като счетоводител във военна част А3880 (зенитно-ракетен полк), е припаднала на улицата. Пристигналите на място медици само са констатирали смъртта й.

Колеги на починалата Ирина твърдят, че тя е издъхнала в Черноморское. "Видяхме я в центъра, беше близо до един магазин, когато се строполи и припадна. В линейката не можаха да й помогнат и тя е починала", разказват хората. 

Шефът на медицинската служба на поделението съобщи, че сутринта на 23 март Нарожна не е имала никакви оплаквания. По думите му, тя е страдала от хипертония, пише strana.ua.

В деня, в който 44-годишната украинка е била ваксинирана, са имунизирани още 120 души. Всички те се чувстват добре.

От медицинския щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават, че жената внезапно е загубила съзнание в извънработно време. "Колегите незабавно са подали сигнал и са извиквайки линейка. Екипите, които са пристигнали на мястото са оказали първа помощ на жената, но без успех", се казва в съобщението. 

Междувременно от здравното министерство на Украйна съобщиха, че причина за кончината на военнослужещата е остра сърдечно-съдова недостатъчност.
Аутопсията е установила и атеросклеротична кардиосклероза. 

Отбелязва се, че жената е трябвало да вземе участие в служебна мисия и именно това е причината да бъде имунизирана. Ваксинацията е извършена на 21 март от мобилен имунизационен екип.

Националната полиция и ВСУ разследват инцидента.

Какво се знае по случая до момента: - Военна служителка, която наскоро се е ваксинирала срещу коронавируса, е починала преди пристигането на спешната медицинска помощ.

- Според пресслужбата на Одеската областна държавна администрация около 17:20 ч. във вторник жената е загубила съзнание на улицата и е починала.

- Жената е била ваксинирана на 21 март заедно с още хора от личния състав на военното поделение. В този ден имунизирани срещу коронавируса са 120 души. До вечерта на 23 март всички останали се чувстват добре. 

Превод и редакция: БЛИЦ