Горски пожар избухна тази сутрин и на Тасос - най-богатия на гори остров в Гърция, съобщи "Катимерини". За борба с огнената стихия са изпратени 56 пожарникари и 25 пожарни коли. Помагат им два самолета и един хеликоптер.

Огънят вилнее в района на Парадисос, в югозападната част на острова. Кметът на острова Костас Хаджиемануил съобщи, че усилията са насочени към спиране на пламъците от разпространение по недостижими райони.

За момента няма села, които да са подложени на риск.

В Гърция в момента бушуват най-малко още четири мащабни горски пожара, между които тези на остров Евбея и на Самотраки.
 Над 180 пожарникари продължават да се борят с пламъците, бушуващи на остров Евбея, северно от Атина, поради което над столицата се стели дим.

Пожарът е обхванал борова гора в естествен резерват на острова, до който достъпът по суша е затруднен. Борбата на огнеборците е подпомагана по въздух от пет хеликоптера и шест самолета за борба с пожарите.


Пожарната служба изпрати в района подкрепления, с което общият брой на пожарникарите достигна 189 души.
В. "Катимерини" съобщи по-рано, че местен манастир е бил евакуиран заради пожара, а жителите на три села са предупредени да бъдат в готовност за евакуация.


Усилията на пожарникарите са възпрепятствани от силните ветрове в района и труднодостъпния терен, посочи още вестникът.
Службата за гражданска защита на Гърция предупреди възрастните хора, децата и жителите с хронични дихателни и сърдечно-съдови проблеми от засегнатите райони да стоят на закрито.


Горските пожари са често срещано явление в Гърция по време на горещото и сухо лято. Миналата година над 100 души загинаха, когато бързо разрастващ се горски пожар пламна в крайморски район североизточно от Атина.
 


 

 


 


 


 


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!