Причините, довели до смъртта на 14-годишния Деймън Душев, засега остават загадка. Текат процесуално-следствени действия за установяване фактите и обстоятелствата, довели до трагедията, но към момента няма открити улики, които да сочат, че ученикът е станал жертва на престъпление. Категоричен факт е обаче, че Деймън е бил тотално неадекватен във фаталната нощ, довериха пред БЛИЦ негови приятели. Ето какви притеснителни факти, свързани с мистериозния случай, научи репортер на медията ни:
14-годишният Деймън е бил усмихнато, ведро момче, харесвано от приятелите си и съучениците си. Не е имал проблеми и конфликти с никого, не е изпадал в депресивни епизоди, или поне не е имало видими проявления. От заможно семейство е, според неговите приятели. Живеел в неконфликтна среда. Майка му е рускиня, има собствен бизнес, от който печели добре. С бащата на Деймън – таксиметров шофьор, са разведени и от скоро живее с друг мъж. Според близките приятели на Деймън, той приемал много добре пастрока си и се разбирал с него. Съучениците и близките на младежа, чието тяло бе намерено безжизнено пред входа на кооперацията, в която живее на адрес „Осми приморски полк“ 28, е абсолютно изключено той да се е самоубил. Те не виждат причина осмокласникът да посегне не живота си. В дните и седмиците преди трагедията Деймън с нищо не е показвал да е разстроен, нещо да му тежи или да има проблем с някого. Към момента обаче няма никакви улики, които да сочат, че ой е станал жертва на криминално деяние. Причината за смъртта на момчето е височинна травма. Към момента няма данни той да е станал жертва на побой. Установено е, че по всяка вероятност е полетял от прозорец на стълбищна площадка между 6-и и 7- етаж на входа в, който живее. Причините и начина, по който това се е случило – ето това е мистерията, над която се опитват да разплетат разследващите и прокуратурата. Паднал ли е, скочил и е бутнат ли е – нито една от тези версии не се изключва към момента. Самият факт обаче, че по случая се занимава Районната прокуратура във Варна, както и професионалната логика, сочат, че случая се работи като самоубийство. Или по-конкретно – „склоняване към самоубийство“, както е квалифицирано в Наказателния кодекс, с предвидена в закона цел изчистване на всички съмнения по отношение на конкретен случай. А такива при тази трагедия определено има…

Деймън е бил на дискотека във фаталната вече. Отишъл е с четирима свои приятели и бивши съученици - две момчета и две момичета, чиито имена ще спестим. Нощното заведение, в което са били е „Премиум“. От разказите на други негови приятели пред наш репортер става ясно, че осмокласникът е пил водка. Употребата на алкохол за него била нетипична, твърдят още те, защото се занимавал с бойни изкуства и по-точно – състезавал се в ММА борбите. Негов приятел сподели пред БЛИЦ, че първоначално Деймън бил с в една компания с тези, с които отишъл в дискотеката, но впоследствие се насочил към друга. Там започнал да пие водка и по едно време станал тотално неадекватен. Негови приятели, които в това време са били в заведението, довериха пред наш репортер, че осмокласникът от Първа езикова гимназия във Варна е бил толкова зле, че се наложило от персонала на заведението да го изгонят. Друг е въпросът, как същият този персонал е позволил на едно 14-годишно момче да се налива с водка.

Има и друг особено притеснителен факт. А именно, че според разказите на приятели и съученици на Деймън във фаталната нощ около него се е навъртал непълнолетен дилър, особено популярен сред компанията им, за когото няма съмнения, че пласира дрога. Те са категорично, че 14-годишният ученик никога не е употребявал дрога, сам не би взел, но не просто не изключват хипотезата въпросният дилър да му е сипал нещо в чашата, а са убедени, че по всяка вероятност това е така.

Твърденията и опасенията им са свързани с трудно обяснимите следи на стълбищната площадка, от където е полетял Деймън. След като е бил изгонен от дискотеката младежът се е качвал пеша по стълбите по простата причина, че кооперацията няма асансьор. Не е ясно дали е имало някой с него, но това лесно може да бъде установено, защото на 5-6 метра е разположена охранителна камера на банка в непосредствена близост до блока, на чиито записи е запечатано всичко, включително и самото падане.

Особено сериозно съмнение будят следи от пръстите на Деймън по перваза на прозореца, от който е полетял. Невероятно и на практика невъзможно е, ако той е решил да се самоубие, хем да е скочил, хем да е висял. В нито една посока при падане на тялото, няма как да се получат въпросните следи. На мястото разследващите са снели дактилоскопни следи от дограмата, както и от цялото местопроизшествие. Предстой до ден два да излязат и хистологичните проби, които ще покажат има ли наличие на опиати и алкохол в кръвта на младежа.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!