Беше ни много трудно, нямахме почти никаква информация, освен, че знаехме от къде е тръгнал Каролев. Това заяви за Нова тв шефът на ПСС Емил Нешев.

"Теренът е труден, сутрин е силно заледен, което вероятно е предизвикало падането на Каролев. Липсата на хеликоптер - не знам дали има смисъл пак да подхващаме темата. Имахме възможност тази сутрин да вдигнем хеликоптер, макар и не спасителен. Имаше такава възможност, но пак казвам - това бе странен вариант", добави той.

"За нас е огромно удовлетворение, че успяхме да го намерим навреме. При тези условия, такова падане и такива травми - изходът можеше да е много по-тежък", уточни шефът на ПСС.

Запитан защо падането е било толкова дълго - от 2700 м до 2400 м надморска височина, той отвърна: "Връх Тодорка се характеризира точно с дълги и стръмни склонове. Това, което знаем за условията в планината, е, че сега има силно снеготопене по светло, но нощем теренът замръзва. Не сме спрели да го потвтаряме".

"Вероятно твърдият терен го е подвел и той се е подхлъзнал. Шансът да се удари в препятствие е много голям", каза още Нешев.