След потопа – нова опасност надвисна над Ахтопол. Наводнението по Южното Черноморие активизира опасно свлачище в Ахтопол.

Местни жители търсят спешна намеса на институциите. Те се притесняват срутване на къщите им.

Падащата земна маса се намира на крайбрежната улица в Ахтопол. След проливните дъждове тя  се разраства.

„Всяка година земната пласт се смъква малко по малко. Най-много се страхуваме, че минават много хора лятото. Нещо трябва да се случи и тогава да се вземат мерки“, каза пред бТВ Ангелина Николова, която живее в близост.

Местните хора са сигнализирали институциите още преди три години.

„Подадохме сигнал към министерството, а те към община Царево. Дойдоха, разгледаха ситуацията, но няма никакъв резултат. Подали сме втори сигнал, очакваме да се самосезират институциите и да направят нещо по въпроса. Изключително опасно е, трудно е да се минава, вследствие на дъждовете обстановката се усложни, но този проблем е от години. Трябва да се направи укрепване, опасяваме се, че може да има жертви“, казва Огняна Илиева.

Още преди 2020 г. регионалното министерство отправя препоръки към общината да засади подходяща растителност и да заздрави свлачището.

„Взимали сме отношение, но през 2020 г. положението беше по-различно. В момента имаме локализирани четири свлачища от тази страна и едно от северната страна на града“, каза кметът на Ахтопол.

По думите му ще бъдат потърсени специалисти, за да бъде решен проблемът, но това зависи от няколко институции, сред които регионалното министерство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук