Морето през август става опасно. Появява се мъртво вълнение, предупреждават спасители. На Илинден, според народните вярвания, водата взема курбан. 

Мъртвото вълнение е вследствие североизточния вятър и въздушните течения, които се появяват през август. Оттук до края на лятото морето ще се променя за часове, предупреждава дългогодишният спасител на бургаския плаж Петър Русев.

"Вдига се ветрова вълна. Става 2-3 бала, може да стигне и до 4 бала. Подкопава дъното, а в следващия момент се появяват дънни дупки, ями и течения. Морето започва да се дърпа. То може отгоре да е гладко, обаче отдолу си "работи", заяви Петър Русев пред Радио Бургас.

Ивиците на Слънчев бряг, Обзор, Созопол и Бургас са сред тежките от гледна точка на явлението. Паниката е най-лош съветник при мъртво вълнение, посочва Русев пред радиото:

"Трябва да се легне по гръб и с леки плавателни движения на ръцете и краката трябва да се опитат да излязат към брега. Другото нещо е да махат или да викат за помощ., да може някой да ги чуе от брега и да им помогне, както и да се обади на тел.112. Паниката няма да помогне, защото може да се погълне вода и да се удавиш", допълни той

Червеният флаг, който все по-често ще се появява по ивиците е сигнал, че морето е опасно, каза още Русев и добавя че всеки летовник, който посещава неохраняем плаж влизайки във водата рискува живота си.