От НАСА потвърдиха, че двамата космонавти, които кацнаха аварийно след неуспешен опит за извеждане в космоса на ракетата Союз МС-10, са в добро състояние. Американецът Ник Хейг и руснакът Алексей Овчинин излетяха с космическия апарат от Байконур.


 
Те трябваше да се скачат с Международната комическа станция след 6-часов полет, но единият двигател се повредил минути след излитането.

Причина за аварията на ракетата-носител Союз вероятно е лошото закрепване на централния блок на ускорителя, съобщават източници от руския ракетно-космически отрасъл, предават осведомителните агенции. 

"Възможно е заради лошото закрепване при отделянето на блоковете от втората степен един от тях да е засегнал централния блок, което е предизвикало аварията", казва един от източниците.

Аварията е станала на 119-ата секунда от полета, когато са се изключили двигателите на втората степен. След това се е включил аварийният маяк, корабът се е разделил на отсеци и се е отворил парашутът.  
Така екипажът е успял да кацне аварийно в Казахстан и е оцелял. 

На борда на "Союз" освен двамата членове на екипажа на мястото на третия космонавт, е имало контейнер с продукти.  Алексей Овчинин и Ник Хейг трябваше да останат на МКС 187 денонощия. 
 
От НАСА заявиха, че са били информирани от руската агенция „Роскосмос“, че екипажът е направил аварийно кацане в непосочен район на Казахстан и са в добро състояние. Разследващ и спасителен екип пътуват към мястото.
 
НАСА излъчва на живо от контролната зала как следи развитието на инцидента.
 

 

Превод и редакция: БЛИЦ

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ КАКВА Е АВАРИЯТА НА СОЮЗ МС-10!