Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. 120 от тях са в столицата. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

През нощта срещу понеделник се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите от силния североизточен вятър. Нещо, за кеото предупреди и климатологът доц. Георги Рачев. Възможни са виелици и снегонавявания. Прогнозата на метеоролозите е за силен снеговалеж в Западна и Северна България, както и в Рило-Пиринската областq съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

По-рано днес от АПИ отправиха и друго важно предупреждение, касаещо шофьорите.

При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните превозни средства, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Дали заради започналия да се трупа сняг или заради нещо друго, но днес и хиляди софиянци си изпатиха при това точно по време на най-големите студове.

БЛИЦ припомня, че още вчера от Външно предупредиха, че и на Балканите ще е страшно и да не пътуваме извън границите на България

Освен у нас, усложнена зимна обстановка има и в Сърбия, където почти цялата страна е скована от сняг, лед и минусови температури

Подобно почти апокалиптично е положението и в редица други балкански страни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!