Общо над 100 милиона лева са необходими на Варна, за да не се наводнява градът при интензивни валежи като вчерашния, съобщи кметът Иван Портних на пресконференция по повод вчерашното наводнение в града след изсипалия се проливен дъжд.
 

"От десетилетия проблемът остава нерешен, тъй като в централната градска част битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят", обясни Портних.
 
Изграждането на разделна канализация в центъра на Варна ще струва над 60 млн. лв. Проект има, но финансиране – все още не. Необходим е и нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на Варна. Търсят се възможности за финансиране на двете инфраструктурни подземни съоръжения, но засега не е ясно откъде ще бъдат осигурени средствата. Докато не се раздели канализацията в центъра и не се изгради новият колектор, при интензивни валежи като вчерашния Варна ще продължи да се наводнява, стана ясно от думите на кмета.
 
 Портних сравни вчерашния дъжд с бедствието в Аспарухово през 2013 година. За два часа във Варна се е изсипал дъжд, колкото за месец и половина. Средната месечна норма е 50 л/кв.м., а само вчера количеството вода е било 72 л/кв.м. В пика на валежа - в рамките на най-критичните 5 минути - количеството на дъжда дори е било 160 л/кв.м.
 
"Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители, като работата им започва още днес", увери Портних. Свлечените земни маси ще бъдат разчистени, подлезите – отводнени.
 
'Строителството на новия бул. "Левски" ще бъде спряно докато не изсъхне почвата по трасето. Иначе по изградената досега инфраструктура на новия булевард няма сериозни щети", увери Иван Портних.