Силите на Гражданската защита са в повишена и пълна готовност след силното земетресение с магнитуд 6 по Рихтер, което се разлюля Гърция, пише kathimerini.gr.

БЛИЦ припомня, че земетресението е станало в 12:16 часа, на около 24 километра северозападно от Лариса и 21 км. от Еласона. Дълбочината му е била десет километра.

Земетресението е последвано от три вторични труса от 4,6, 4,2 и 4,9 по скалата на Рихтер.

Генералният план "Егеладос" за реагиране при извънредни ситуации и незабавно управление на последствията от труса вече е активиран.

Силите за гражданска защита са задействани незабавно. 1-во, 2-ро, 7-мо и 8-мо специално звено за управление при бедствия на пожарната са в повишена готовност.Хеликоптер на пожарната осигурява въздушно наблюдение на по-широката зона, за да открие възможни щети и да се намеси незабавно, докато специален екип от безпилотни летателни апарати се приближава до района, за да картографира последиците и разрушенията. По последни данни, земетресението е причинило материални щети по къщи в района на Месохори, Еласона, където успешно е приключила спасителна операция на възрастен човек, както и на училище в района на Дамаси Тирнавос.

Нанесени са щети на стари къщи в района на Еласона и по-специално в селата, разположени на юг от община Тирнавос, църквата Агиос Димитриос в Месохори също е пострадала от труса. Професорът по сеизмология в Солунския университет Костас Папазачос не изключва възможността за много силен вторичен трус с магнитуд като първия, като добавя, че след него ще последват няколко вторични труса.Той подчертава, че при никакви обстоятелства училищата не трябва да бъдат отворени утре. Специалистът добавя, че хората трябва да бъдат внимателни и да стоят извън домовете си за няколко часа. 

 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ