Серията земетресения, които тази сутрин разтърсиха столицата на Хърватия Загреб, взеха първата си жертва. Става дума за 15-годишно момче, което е издъхнало в болница, съобщава total-croatia-news.com.
 

То е прието с наранявания по главата. Момчето е пострадало при падане на покрив. 


 
Първият трус с магнитуд  5,3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в 6.23 тази сутрин. Вторият трус с магнитуд 5 разтърси хърватската столица малко повече от половин час по-късно, в 7.03 часа. Третият от поредицата е с магнитуд 3,7 и е регистриран в 7.41 часа.След първия трус големи части от столицата останаха без ток. Фасадите на сградите са силно увредени. Мазилка и тухли има навсякъде по улиците. Затиснати са и много коли.

Страшни СНИМКИ от силния трус, ударил Хърватия 

Прочутата катедрала в Загреб също пострада. Върхът на една от двете й колони се срути. Катедралата бе възстановена, след като се събори при земетресение през 1880 година.От труса е пострадала и една от местните болници. Има и ранени.

Тази сутрин бе свикано извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.Много граждани напуснаха домовете си след първия трус.Спасители и пожарникари работят на няколко места в града. На много места в Загреб се чуват сирени. 

Земетресението в Загреб идва в изключително критичен за Хърватия момент. Страната полага всички усилия, за предотврати кошмара с COVID-19, който в момента се случва в Италия. 

Хърватските власти въведоха нови строги мерки, а жителите на Загреб бяха посъветвани да не излизат много навън. Общественият транспорт в голяма степен бе спрян. 


  Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ