През 2016 година в Турция е регистрирано изключително рядко явление – земетресение, което е продължило цели 50 дни, но никой не го е усетил. Земният трус е бил със сила 5,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът му – на няколко километра южно от Истанбул.

Земетресението не е причинило никакви разрушения. Освен това е било толкова бавно, че хората изобщо не са го усетили, пише Earth and Planetary Science Letters.

Въпреки това случаят е притеснил учените страшно много. Това може да свидетелства за „пробуждането” на Северо-Анатолийския разлом. 

През 2016 г. линия на разлом, преминаваща под Мраморно море, се приплъзва, което довежда до бавно земетресение. Група изследователи поставя измервателни уреди в района, които случайно регистрират труса, продължил над 2 месеца. Уредите измерили бавното деформиране на скалите около себе си. Веднага след като учените разбрали какво да търсят, те открили бавни приплъзвания в близост до зони на субдукция в целия свят.

“Случаите на бавно приплъзване са много чести и през повечето време са безвредни”, каза пред “Нешънъл Джиографик” Лусил Брухат, парижка изследователка по физика на земетресенията. “Добра аналогия за това е усещането, когато някой ходи по дървен под на горния етаж. Не можем да го видим, но можем да проследим движението по звуците от скърцането на дървесината”, казва тя. 

Линията на Северо-Анатолийския разлом минава по дъното на Мраморно море. През 1999 година той стана причина за мощното Измитско земетресение, което бе последвано от цунами. Тогава загинаха над 17 000 души. Учените не изключват бавното земетресение да е предвестник на бързо. Възможен катаклизъм застрашава както Истанбул, така и околните гъсто населени райони.
 
Специалистите смятат да продължат изследванията си, за да може по-точно да установят природата на бавните земетресения, както и вероятните им последици.

Превод: БЛИЦ