Най-големият активен вулкан в Европа - Етна, който се намира на о-в Сицилия, се събуди. Той изхвърля лава във въздуха на стотици метри, съобщава британският таблоид Daily Express.


  Според публикацията, около 3 ч. сутринта местно време в основата на югоизточния кратер на височина от 3150 метра се образуват две ефузионни пукнатини, които причиняват потоците лава. Сеизмичната активност започва да нараства още на 30 май, достига връх около полунощ и намалява в следващите часове.
 
Вулканолозите твърдят, че за жителите на близкия древен пристанищен град Катания, разположен на източния бряг на остров Сицилия в подножието на активен вулкан, природното бедствие не представлява значителна заплаха.

"Всички явления не представляват опасност за населените места и хората, тъй като те са ограничени до върха на вулкана. Притокът на туристи в района обаче трябва да бъде временно преустановен заради тяхната безопасност”, заяви Еухенио Привитера, директор на Националния институт по геофизика и вулканология на Катания (INGV).

  Обърнете внимание, че вулканът Етна е 3295 метра над морското равнище и може да се събуди няколко пъти в годината, като изхвърля лава и пепел над средиземноморския остров. През цялото време на своето съществуване Етна е изригнал около 200 пъти. Първата документирана дейност се отнася за 1226 г. пр. Хр. Последното голямо изригване настъпва през 1992 година.

Жителите на градовете и селищата, разположени в подножието на Етна, смятат вулкана за "приятелски", защото има "спокоен" характер: лавата изригва от планината бавно, с малки газови емисии. Но през последните години настроението на Етна започна да се променя - дейността й все повече се придружаваше от експлозии.