На 19 юни в Исландия започна нескончаема поредица от земетресения. За три седмици специалистите успяха да регистрират около 10 хиляди труса, съобщават световните издания.

Експертите заявяват също така, че през последните 50 години тази серия от земетресения е най-голямата. Трусовете са възникнали в разлома Тиерн, разположен в северната част на страната.

В същото време специалистите в момента не могат да кажат каква е точно причината за възникването им. Много жители вярват, че това скоро може да доведе до ужасно бедствие.

Турски сеизмолог: Иде трус от 7,2 по Рихтер в Истанбул, земната кора се разкъсва!

Към днешна дата земетресенията продължават. Три труса от всички регистрирани са имали сила над 5-та степен по скалата на Рихтер. Най-силното земетресение е достигнало 5,8. Експертите твърдят, че сеизмичната активност не намалява и има голяма вероятност скоро да възникнат някои по-силни земетресения. Заслужава да се отбележи, че някои от земетресенията са почувствани  дори в столицата Рейкявик.

Специалистите не могат да предположат кога ще приключи тази обезпокояваща поредица от земетресения. Интересното в случая е и това, че за няколко часа могат да настъпят няколкостотин труса, след което за известно време земята се успокоява. Последният път подобно нещо е наблюдавано през 2012 г. Тогава серията от земетресения е продължила няколко седмици.

Исландия е разположена на границата на тектонски плочи. Експертите разказват, че днес страната се е разделила на две части поради факта, че северноамериканската плоча е започнала да се движи на запад.

В областта на разлома Тиерн напрежението може да възниква само ако плочите започнат да се движат в противоположни посоки. По-рано имаше изявления, че една от причините за тази серия земетресения може да бъде геотермалната активност в този регион.

Превод и редакция: БЛИЦ