Главната инспекция по труда (ГИТ) отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията инж. Екатерина Асенова.

Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след работа, там някой те очаква". 

Спазването на правилата не пречи на работата, те спасяват живот, каза инж. Асенова и коментира, че снощи в столицата е станала тежка злополука, а работникът е в критично състояние, защото са погазени основни правила за безопасност.

"Всички строителни работници и техните ръководители знаят, че под окачен товар на кран не се стои, точно това е станало, откача се товарът и 300-килограмов кофраж го затиска.

При извършването на контрол на обектите съм виждала как техническият ръководител, този, който наистина трябва да дава пример на хората, стои под окачен товар на куката на кран", каза тя. цитирана от pariteni.bg. 

Най-често злополуките стават в строителството, страдат или хора с голям опит, които подценяват ситуацията, или нови работници, сочат анализите на ГИТ. 

В област Шумен от началото на годината има една трудова злополука със смъртен изход, а целта е нулев трудов травматизъм в страната.