Мълния отне живота на 16 души, които пътували по река, за да отидат на сватбено тържество в Бангладеш, съобщиха властите, предадоха Франс прес и ДПА.

Петима други са ранени и откарани в болница.

Гостите току-що били слезли от лодка в град Шибгандж, близо до границата с Индия и на 250 километра от столицата Дака.

Те искали да се скрият от разразилата се буря в западния район Чапайнавабгандж, когато били ударени от мълния, съобщи правителственият управител на града Сакиб Ал Раби. 

В откритата лодка, плавала по река Падма, е имало най-малко 20 души, уточнява ДПА. Сред ударените от мълния е бил и младоженецът. Не се уточнява дали е оцелял. Булката не била сред пътниците в лодката.

Наскоро в Бангладеш се разразиха силни мусонни гръмотевични бури, а продължили цяла седмица проливни дъждове в югоизточния район Кокс Базар отнеха живота на около 20 души, сред които имаше и шестима бежанци рохинги. 

Всяка година стотици хора стават жертва на мълнии в Бангладеш.

По официални данни, през 2016 г. мълнии са убили над 200 души, 82 от които само за ден през май, но голяма част от жертвите не са включени в статистиката.
Според независим орган, тази година 349 души са били убити от мълнии.

Някои експерти смятат, че причина за нарастващия брой смъртни случаи е обезлесяването. В опит да ограничи последиците от климатичните промени и броя на загиналите при удар на мълния, южноазиатската държава засади стотици хиляди палмови дървета.