Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която планински спасители планираха да приберат тялото на загиналия вчера турист, предаде БНР.


Той пропадна на 300 метра по склон при преход недалеч от връх Ботев до хижа Добрила, след като се е подхлъзнал.

Извънредна информация за пострадалите туристи в Стара планина

Според служителите на Планинската спасителна служба в Троян липсата на специализирана екипировка е основна причина за фаталния случай.

Вчера в района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков.

"Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка", каза той.

Кошмарни подробности за фаталния инцидент край връх Ботев

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.