Армията разполага с изключително подготвени кадри. Обикновени при скокове с десантни парашути се случват инциденти, защото става доста пренаселено във въздуха. Това заяви треньор на отбора ни по парашутизъм Ангел Стаменов в ефира на БТВ.

Той посочи, че е възможно да е имало сблъсък във въздуха. „Понякога се случват ситуации, които са извън възможностите ни. Виждал съм в Русия преди години, десант от височина 100 метра“, обясни експертът.

„При спортните скокове с парашут, когато се изпълни скока, се издърпва малкото парашутче, което отваря раницата с основния парашут. Ако не се отвори, може да имаме няколко причини, от неправилно направен скок. Ако парашутът не се отвори по някакви причини, се дърпа ръчка, която освобождава запасния парашут. Новите парашути са много добре обезопасени. Те разполагат с малък компютър, който позволява на парашутът да се отвори сам при определена височина“, заяви Стаменов.

„Парашутизмът не е опасен спорт. В цялата индустрия се работи превантивно и се отработват извънредни ситуации. Според статиката от 200 000-300 000 скока, загива един парашутист“, подчерта експерът.