Сериозен инцидент стана по-рано днес на Ровенския войскови полигон. Вече са известни и първите подробности. Там самовзривил се миномет уби трима и рани 12 войници от Въоръжените сили на Украйна.

Вече е известно, че всичките пострадали са военнослужещи от 15-и планинско-пехотен батальон на 128-а планинско-щурмова бригада на ВСУ, която е базирана в Ужгород.  Освен това, броят на загиналите, по последни данни, е четирима. 


"На 6 юли около 05:30 часа на територията на Ровенския войскови полигон по време на изпълняване на огнева задача от военнослужещите на частта по унищожаване на условен противник с огън от минометна батарея от огнева позиция в прикритие е стана взрив на мина в цевтана  миномета", съобщиха от пресслужбата на военната прокуратура на Западния регион на Украйна. 

Взривилият се миномет е рожба на прословутата отбранителна промишленост на Украйна - "Молот" (Чук), който в миналото многократно е демонстрирал своята ненадеждност и фактическа непригодност, коментират украинските медии.

 
Разорвало на учениях: подробности взрыва, убившего и покалечившего 12 «всушников» (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна

Във връзка с инцидента украинският президент Петро Порошенко нареди на министъра на отбраната Степан Полторак и на началника на Главния щаб Виктор Муженко до приключването на разследването въпросните миномети да не бъдат използвани по време на уения. По информация на УНИАН, президентът е заявил това по време на тържествено мероприятие по случай 70-тата годишнина от създаването на държавното предприятие "Завод 410 ЦА".  

По думите на доброволец, експерти по металите са заявили, че стоманата на ствола не съответства на техническите изисквания за оръжието. Тя е по-мека от необходимото. "Нееднократно сме се опитвали да обърнем внимание на това, че с "Молот" има проблеми. Експертите по металите твърдят, че видът стомана на ствола не съответства на техническите характеристики, тя е по-мека, отколкото трябва да бъде", пише правозащитникът и журналист Олга Решетилова в профила си във Facebook, цитирана от УНИАН.

Според доброволеца, необходимо е да се извърши експертиза на материала, от който се правят минометите. Тя също отбеляза, че това не е първият случай, при който този вид миномети убиват войници. Точно преди две години при самовзривяване на "Молот" на полигона "Широкий лан" загинаха двама души. Оттогава до сега от взривове на миномета са загинали най-малко 12 души.