Двама възрастни са припаднали, докато чакат да получат пенсията си в Кюстендил, информираха от Спешния център в града. Борислав Захариев /72 г./ трябвало да изтегли парите си от банкомат. Бил в последните на опашката, когато получил бодежи в сърдечната област вследствие високите температури. Жена до него видяла, че му прилошава, напръскало го с вода и се обадила на телефон 112, пише struma.bg.

Идентична била картината и със 75-годишната Дарина Христова. Жената страдала от високо кръвно, но тъй като не успяла да закрепи месеца, отишла до банкомата още в първия ден на раздаването на парите.

Двамата припаднали пенсионери са обслужени от екипи на Спешен център, оказана им е помощ, след което са се прибрали в домовете си. Лични лекари в Кюстендилско предупредиха, че възрастни със сърдечни проблеми трябва да излизат от вкъщи само при наложителни случаи.

„В случай че имат да свършат работа, аз казвам на пациентите си да използват часовете между 8 и 9 и винаги да си имат шише с вода“, обяснява д-р Р. Алексов.

Опашки за пенсии се извиха и пред „Български пощи“. Там обаче хората трябвало да чакат, тъй като парите свършили още около 10 часа. „Имам да дам още 231 лева и повече нямам“, заявила служителка на пенсионерка, която трябвало да получи 650 лева пенсия. Така жената отстъпила мястото на Славка, чийто доход се вмествал в наличността по касата на „Български пощи“.

„Ама вие знаете, че най-напред раздаваме пенсиите на хората, които са набор 1934 и нагоре, защо идвате още първия ден, има си график. Вие много добре го знаете и пак се редите“, обяснила служителка.