Жертвите на страховитото земетресение в Турция и Сирия от тази нощ вече надхвърлиха 500, съобщава Си Ен Ен.

В Турция загиналите са най-малко 284 души, а други 2300 са ранени, съобщи вицепрезидентът на страната Фуат Октай.

В Сирия най-малко 237 души са загинали и над 630 са ранени, информира държавната агенция САНА. Загиналите са от градовете Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Десетки хора все още са блокирани под отломките на рухналите сгради, съобщиха от сирийската гражданска защита.

Журналистът Ейад Курди, който живее в турския град Газиантеп и е бил отседнал при родителите си по време на земетресението, казва, че се „усетило така, сякаш никога няма да свърши“.

Когато трусовете спрели, той и родителите му излезли от жилището по пижами. Земята била покрита с няколко милиметра сняг, но той и семейството му стояли навън 30 минути в дъжда, преди да могат да влязат вътре и да си вземат палта и обувки.

В Южна и Централна Турция са усетени силни вторични трусове. Около 11 минути след основния трус дошъл най-силният афтършок – 6,7 по Рихтер, на около 32 км северозападно от епицентъра. 19 минути след това последвал втори – със сила 5,6 по Рихтер.

Курди посочва, че е преброил 8 „много силни“ вторични труса за по-малко от минута след основния от 7,8 по Рихтер. Предметите в дома му изпопадали на земята. Много от съседите му напуснали домовете си след земетресението.

Появиха се много снимки и кадри на спасителните операции в двете държави, където екипи са опитват да измъкнат оцелели под срутените сгради.

Експерти прогнозират още по-тежки последствия за засегнатите райони като повредени пътища, недостиг на храна, нарушени услуги и т.н.

Управителят на провинция Газиантеп Давид Гул заяви в Туитър, че „земетресението беше усетено много силно в нашия град“ и посъветва хората да останат извън домовете си и да запазят спокойствие.

„Моля ви, нека чакаме отвън без паника. Нека не използваме колите си. Нека не задръстваме основните пътища. Нека не държим заети телефонните линии“, призова той.

 

В провинция Газиантеп преобладават малките и средно големите градове, като там има значителен брой сирийски бежанци.

Част от стената на замъка в Газиантеп и наблюдателни кули са се срутили, а други части от постройката от римско време са повредени.

Кадри от град Диарбекир на североизток от Газиантеп показват как спасители отчаяно се опитват да изтеглят оцелели под отломките. Там използват и кранове, за да вдигнат части от смачканите сгради.

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че земетресението е усетено в много части от страната. „Изпращам най-добрите си пожелания на всички наши граждани, засегнати от земетресението, което се случи в Кахраманмараш и беше усетено в много части от страната ни. Компетентните екипи са в готовност под координацията на турската агенция за управление на бедствия“, написа той в Туитър.

Освен в Сирия, трусът е усетен и в Ливан и Кипър, където за кратко е било издадено предупреждение за цунами. Такова е имало и в Италия.

 

Загиналите само в Алепо са 24, а 100 са ранени. Най-малко 20 сгради са се срутили на територията на провинцията. Трусът е усетен по западния бряг от Латакия до Дамаск.

 

Близо до граничния град Азаз кореспондент на АФП е видял как измъкват най-малко пет трупа от отломките на сграда.

Хора по улиците крещели на тези, които са останали заклещени в сградите, опитвайки се да поддържат някакъв контакт с тях, докато текат спасителните операции.

 

В турския град Адана очевидец разказва как три сгради близо до дома му рухнали.

„Нямам повече сили“, викал един от затрупаните под отломките, докато спасителите се опитвали да стигнат до него.

 

Появиха се кадри от срутването на сграда в района на Халилие, Турция.

 

 

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук