Има натрупване на кризи, които изместиха всякакви възможности за дебати. Основната е коронавирусът с така наречените "зелени сертификати". Това е темата, около която политическите опоненти ще се въртят и която ще използват за политически цели, заяви пред България Он Ер политологът Светлин Тачев.

Социологът Юлий Павлов също смята, че политическите сили всячески ще се опитват да се възползват от създалата се ситуация.

"Кацаров си вкара автогол, но той ще рефлектира и на Радев. От лятото се говори каква ще е тенденцията, очакваше се повишение... Както зимата сме изненадани, че вали сняг, така и сега. Тези мерки, които са в правилна посока, трябваше да бъдат анонсирани поне два месеца по-рано", посочи той.

Тачев очаква по-слаба избирателна активност вследствие на здравната криза, която автоматично би довела до втори тур на президентските избори.

"Има и малки избиратели, които в последния момент ще изядат от на Радев подкрепата. Той не може да вземе повече от 46-47%", обясни Павлов, цитирайки проучване на "Галъп".

Според социолога е очевидно, че на балотаж ще отидат Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. "Откакто избираме президент на републиката, винаги е бил избиран след балотаж. Никога не се е случвало действащ президент да бъде победен от кандидат, издигнат в последния момент. Не може да се случи. По-интересни са парламентарните избори", отбеляза Павлов.

"Една от партиите, които могат да прескочат чертата, са "Възраждане" със създалата се ситуация. Моментната картина е, че ГЕРБ водят и че има интересна битка между второто и третото място. БСП се окопитва и започва съревнование между тях и "Продължаваме промяната" (ПП), а те се движат с пакет с "Има такъв народ" и "Демократична България". Разбира се, ПП ще търсят и битка за първото място, но към момента по-скоро няма такива нагласи", каза Тачев.

"Кой къде се класира ще е слабо релевантно. ГЕРБ ще бие, БСП ще са втори, а ПП ще са трети. Почти е сигурно, че за да се направи правителство, ще трябва всички партии извън ГЕРБ, ДПС и малки фактори като "Възраждане", да участват в правителство или да подкрепят правителство на малцинството. Важно е от какъв мандат и това ще е с мандат на ПП", прогнозира Павлов.