„Ако 3,5 млн. български граждани гласуват, това означава, че е минато първото условия за евентуално решаване на изборите още на първи тур. Тогава остава второто условия – дали някой от кандидатите ще набере повече от 50%. За момента имаме или имахме такъв кандидат. Ако изборите бяха миналата неделя, този кандидат се казва Румен Радев. Той има над 51%. Събитията от последните дни вероятно ще се отразят на това“.

Това каза в ефира на Радио София Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан“.

Евгений Михайлов: Ментето "Галъп" панически лъска имиджа на Радев, но...

Той добави, че събитията от последните дни, с въвеждането на зеления сертификат, могат да променят електоралните нагласи.

„Това направи нашите данни стари, буквално за часове. Ако утре направим ново изследване, то може да покаже сходни данни, но няма как да сме сигурни. Ще чакаме следващите резултати, включително на колеги“, каза Симеонов.

По думите му има вероятност Румен Радев да загуби част от популярността си.

„Тази популярност или ще прелее към сивата зона или към някой по радикален кандидат. Нашите данни освен, че бързо остаряха, съдържат повече въпроси, отколкото отговори на този етап“, добави Първан Симеонов.

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, за Румен Радев биха гласували 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио.

Изследването е проведено с таблети, между 10 и 17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

56,5% от избирателите са заявили, че ще гласуват.