Проф. Антоанета Христова, политически психолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Какво е да си политически психолог?

Антоанета Христова заяви, че да си политически психолог означава да се опитваш да разбереш поведението на политическите субекти в различните ситуации, в които попадат, да проследяваш логиката и характера на тяхната изява и да си максимално прогностичен.
Бойко Борисов - уцелиха  ли го Слави, Мая, Христо и Корнелия в „Ахилесовата пета“?

„Да ви припомня темата на нашия разговор – „Бойко Борисов - уцелиха  ли го Слави, Мая, Христо и Корнелия в „Ахилесовата пета“?“, за да тръгнем към нея ще помоля колегите да пуснат изявлението на Бойко Борисов вечерта след изборите до дувара и до джипката!“, продължи водещата и пусна и записа от изказването на Борисов.

„Преди да тръгнем към Вашия политико-психологически анализ, да набележа какво виждам аз, като журналист и зрител – един самотен мъж стои до една ограда, до него е любимото му „оръжие“ джипката, с която той дразни своите опоненти, вали го снега.

Той каза – „и без петел ще съмне“, тоест аз съм петелът, но може да настане и слънчево затъмнение, ако аз не присъствам. Направи анализ на своите качества и постижения, анализира неуменията на своите противници, извини се накрая, слава Богу, на медиите, че ни държа 5 часа на улицата без дойде и реши да направи монолог като Хамлет може би, само черепът липсваше.

Какъв е вашият анализ, кого видяхме 12 години след неговата уникална победа, когато стана за първи път министър-председател Борисов?“, попита Беновска.

Антоанета Христова отговори, че една от грешките на демокрацията е, че институциите са превърнати в едно недостатъчно харесвано от българите ежедневие.

Политиците се опитват да бягат от институционалността, като мислят, че с харизмата си печелят от това. „Това според мен е грешка, защото институционализацията на човека през ролята му минава през институцията, тоест двете са неразривно свързани. В момента, в който ги разделиш, започва да страда и едното, и другото!“, заяви политическият психолог.

„Страда ли Бойко Борисов? Боли ли го, ръкавите му разкопчани на ризата, сякаш изведнъж е решил да се произнесе?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори:

„Представете си, че имате два крака, единият си върши добре работата, но изведнъж другият катастрофира. Тогава ти трябва патерица или единият дълго време, в зависимост от степента на удара, започва да поема тежестта на другия крак и човекът куца, страда, не се чувства много добре!“.

„Борисов в момента е „куцият петел“ ли?“, попита Беновска. Христова отговори, че от дълго време Борисов функционира като едната, по-стабилната част от двете опори на българското общество, поради проблема на БСП. Втората опора е левицата и е трябвало тя да е силната. Левият крак е трябвало да поеме тежестта на социалния удар, особено по време на кризата заради коронавируса.

В другите държави нормално левицата е поела тежестта, за да отговори на потребностите на хората. На десните партии по-трудно им се отдава да правят социални политики. Особено характерно е това за България.

„Но уцелен ли е Борисов в „Ахилесовата пета“?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че тук изобщо не можем да говорим за „Ахилесова пета“, защото тя убива, а в момента Борисов не е във фаза на липса на бъдеще.

Антоанета Христова заяви, че в момента Борисов е устой на собствената си партия, която е единствената в център-дясно в момента. За разлика от това в лявото има доста играчи в момента, някои от които се държат като популисти. Опората на сегашната конструкция е Борисов. Но от това, че здравият крак носи тежест, започва да страда и десницата.

Антоанета Христова каза, че познава доста възрастни хора, които по принцип са гласоподаватели на ГЕРБ, но в момента не са излезли да гласуват заради това, че са били пренебрегнати по време на четвъртата вълна за ваксинация. Тоест по време на управлението на здравната криза е имало пропуски в комуникацията с отделните целеви групи. Имало е грешки и при управлението на социалните мерки.
Борисов и медиите.

Водещата отбеляза, че Борисов се е извинил на медиите и попита да се разсърдят ли и медиите, както са го направили хората от четвъртата възраст. Антоанета Христова отговори, че сърденето на води до добри резултати.

„Но не свикна ли Борисов твърде много на прошката на медиите. Аз бях един от хората, които в първия мандат не го остави да диша, после претърпях силно разочарование от левицата и видях, че Борисов работи и тръгнах да го подкрепям, но сякаш твърде много му прощаваме медиите?“, продължи Беновска. Христова отговори, че не знае дали това е така.

Критиките на ОССЕ, че опозиционните партии не са били достатъчно добре представени по време на кампанията.

Антоанета Христова заяви, че е била потресена от доклада на ОССЕ за изборите, както и от доклада на Американския сенат. В тях е имало текстове, които противоречат на това, което наблюдаваме.

Според нея медиите са дали всичко от себе си, за да направят максимално честно присъствието на всички опозиционни партии. В медиите сме гледали основно „Изправи се! Мутри вън!“ и ДБ, които са били много добре представени.

„Очевидно живеем в различни светове тези, които пишат доклада и се базират на определени материали, дадени от определени хора, за да си направят докладите, и ние, които живеем в България!“, категорична бе Христова.

Как ще се състави правителство?

„Но намига ли Бойко Борисов в момента с това, което Вие подчертахте, че той е силен и не се е предал, намига ли като Шварценегер в „Терминатор“ и не казва ли „Hasta la vista, baby“ на президента Радев, защото сякаш Радев седи и чака да щракне капана и да направи своето служебно правителство? Намига ли Борисов като терминатор на Радев?“, попита Беновска. Антоанета Христова отговори, че не е съвсем ясно къде е капанът, защото ситуацията още е доста неопределена.

Тя продължи, че Радев е в ситуация да „бабува“ на новото правителство. „Коя е „майката“ на новото правителство, Слави Трифонов ли?“, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори, че не знае, но е възможно. Беновска попита дали Доган и ДПС са „бащата“ на новото правителство. Христова отговори, че ако се появи, може би ДПС ще бъде бащата.

„Значи Слави Трифонов е „майката“ на новото правителство, ако ДПС се появи, ще е „бащата“?“, попита водещата. Антоанета Христова отговори, че е така, а вероятно Румен Радев ще е „баба“. Въпросът е, че „майката“ все още не се изказала. Тази ситуация обаче е опасна от гледна точка на политическата наука, защото според науката човешкият организъм и душа са здрави, когато са вътрешноконсистентни, тоест нямат вътрешни противоречия.

„Но виждате, че „Изправи се! Мутри вън!“ се разкъсва преди да е започнало да работи. Адвокат Хаджигенов реши да става министър на правосъдието и двете дани Манолова и Дончева му се разсърдиха!“, отбеляза Беновска. Антоанета Христова отговори, че каквото и правителство да се създаде, то ще зависи от гласовете на партии, които не са синхронизирани по никакъв начин. Това не е устойчиво, такъв вид залепване лесно се разцепва. Затова е възможно наесен да има нови избори.

Възможността за служебен кабинет.

Антоанета Христова заяви, че не ѝ се иска да има служебен кабинет, защото Радев не решава проблеми, неговата позиция винаги е била по-скоро разделителна, повече „анти“, а не балансираща. Ако Радев създаде правителство, тогава опозицията ще се чувства силно недоволна, тя няма да е балансирана.

Това означава, че институцията, която е част от проблема на разделението, ще се наложи временно да управлява.
Може би Борисов да спечели от „синдрома на отсъстващия“?

„Борисов може ли да спечели от „синдрома на отсъстващия“, знаете как е и в живота – когато започнеш да ми липсваш, тогава те оценявам, когато си до мен ти намирам кусурите?“, попита водещата. Антоанета Христова отговори: „Затова не трябва да забравят Борисов, препоръката е да присъства, а как да стане това е голяма тема!“.
Подаръците.

Антоанета Христова подари на водещата книгата „Политическото говорене“. Тя заяви, че тя е много важна, защото съдържа знанието, което стои в основата на разбирането и умението да бъдеш добър политически говорител. Беновска попита дали е подарила книгата на Борисов. Христова отговори, че не е.

Политическият психолог подари на Беновска и новата книга на Института за изследване на населението и човека. Христова обясни: „Това е сборник, който представя политиките за българите в чужбина.

Много сериозно изследване, което съдържа цялостната стратегия, която би трябвало да има България по отношение на нашите сънародници в чужбина!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 10-ти април 2021 г.