"За разлика от всички останали европейски държави в НАТО  в момента в България няма консенсусна, категорична, бърза и ясна позиция по която и да е тема", заяви Кристиян Шкварек.

"Това отслабва позициите ни като държава. Това заяви председателят на Младежки консервативен клуб и представител на Европейските консерватори и реформисти в България Кристиян Шкварек.

В ефира на БТВ Шкварек зададе въпроса кой от управляващите носи отговорност, когато се появи криза. По думите му, не е ясно кой взима решенията в момента в България-Асен Василев, Кирил Петков, Румен Радев, Теодора Генчовска, назначилият я Слави Трифонов или Корнелия Нинова.

“Кирил Петков е само формалният премиер на България, Асен Василев е неформалният. Румен Радев ги направи министри. Назначеният от Слави Трифонов външен министър е заобикалян в процесите, а Корнелия Нинова е вицепремиер. Държавното управление в момента е като ламя с няколко глави”, обясни той.

Според председателя на МКК отстъплението на българската позиция относно РС Македония е стъпка назад. “Чух, че министърът на спорта е предложил да има мач между българското и македонското правителство. Вчера беше свален филм, посветен за убитите в Македония българи. Това са стъпки назад, които показват слабост. Трябва да покажем смелостта, типична за поведението на предходния редовен кабинет“, заяви още Кристиян Шкварек.