Готови са списъците с избирателите, които са поставени под карантина и под изолация. Това каза на редовния брифинг на Централната избирателна комисия говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

До 31 март ще трябва да се заяви в общинската, районната или кметската администрация желанието на избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна за карантинирани. Този адрес може да бъде постоянен, както и настоящ, ако избирателят е вписан по настоящ адрес в съответното населено място.

При 10 заявления Общинската избирателна комисия създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно до 1 април. С определянето на списъка на избирателите се назначава и секционна избирателна комисия, която трябва да обслужи избирателите по домовете. Това обясни говорителят на ЦИК Димитров на редовния брифинг на комисията в четвъртък.

При вписване за гласуване с мобилна секция, избирателят автоматично се отписва от списъка па адрес.

Димитров обясни, че няма как предварително да се изчисли броя на необходимите мобилни избирателни секции, с които ще гласуват карантинираните, тъй като това зависи и от спецификата по места - едно е да се гласува в гъстонаселен район, където са жилищни кооперации, друго е например в провинцията, където между отделните адреси ще се пътува по-дълго време. Затова и ЦИК не се ангажира и прехвърля отговорността за решението на Общинските избирателни комисии.

Около 63 500 заявления за гласуване в чужбина са подадени, като най-много те са в Турция - около 15 000, следва Великобритания с около 12 000, 9500 в Германия, Испания 6500 и 3900 в САЩ.