Публична тайна е, че някои политически сили злоупотребяват с личните ни данни на избори, съобщава "Флагман".


Причината е, че законодателят е създал едно препятствие – за участие следва да се събере определен брой подписи от граждани, подкрепящи регистрацията на партиите и коалициите.

За този парламентарен вот трябваше да бъдат представени пред Централната избирателна комисия (ЦИК) поне 2500 подписа със съответните ЕГН-та.

От няколко години съществува възможност за проверка за злоупотреба с личните ни данни заради съмненията, че някои партии подават списъци с неистински подписи. Те се възползват от неофициална търговия с бази данни на българи.

Как можем да разберем дали някой е използвал неправомерно нашето име и ЕГН на тези избори? Това вече можем да проверим на сайта на ЦИК на този линк: https://www.cik.bg/bg/ns2021/podpiski

Процедурата е леко тромава, защото първо трябва да въведете ел.поща, на която да ви се изпрати ПИК-код. Този код може да се забави, а може и изобщо да не пристигне, показа експеримент на „Флагман“.

Все пак системата, поне привидно, работи. Във „Фейсбук“ вече се появиха оплаквания на граждани за злоупотреба от някои партии и на тези избори.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни, че базите данни от подадените от партиите списъци се попълват от служба ГРАО. Всички списъци вече били обработени и гражданите можели да проверят дали е злоупотребено с личните им данни – т.е. дали някой се е подписал вместо тях като подкрепящ регистрацията на дадена политическа формация.

Проверка може да се направи и за предишните парламентарни избори на следния линк: https://www.cik.bg/bg/361