70% е общото увеличение на секциите ни зад граница в сравнение с изборите през април. 784 секции ще бъдат отворени в 68 държави. Това обяви на брифинг във Външно министерство Калин Анастасов – заместник-председател на работната група „Избори".

65 344 българи пък са подали заявления за гласуване в чужбина. 710 000 бюлетини ще бъдат предоставени от БНБ за изборите. Анастасов подчерта, че след 465 часа ще започнат изборите в първата държава- Нова Зеландия. 

По думите му в Близкия изток и Африка ще бъдат отворени 16 секции в 13 държави. В Европа в 22 държави ще има рекордните 483 секции. В Северна и Южна Америка в 7 държави ще има 80 секции.

110 са секциите в дипломатически представителства, а извън тях са 674 секции. Най- много секции ще има в UK- 135, което е 17 % от всички. След Великобритания е  Германия със 117 секции, след това е Турция със 112. Испания е с 67, а Гърция е с 32 секции.
Анастасов заяви, че според данните им в 10 секции няма да се гласува, но са длъжни да ги отворят.

Постоянният секретар и председател на работната група „Избори" Иван Кондов пък подчерта, че има автоматично отворените секции, на места където няма български общности. Той призова законодателят даде възможност или да бъдат закрити или обединявани тези секции, защото, според сегашните разпоредби, трябва да се пратят членове на СИК.

Кондов даде пример с Доминиканска република, където имам 40 заявения, но няма българска общност. "Ако там сега гласуват над 100 избиратели за президентския вот ще трябва да отворим секция, а тогава сезона ще е отминал и няма да има българи", каза той.

„ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се отворят секции за изборите. Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС, ние го направихме точно на база 800 секции. Сега трябва да признаем, че сме познали бройката. Големият брой секции представлява сериозна задача – логистична, организационна. Много ни притеснява въпросът с човешките ресурси”, каза Иван Кондов.

По думите му големият брой секции създава проблем по повод връщането на изборните книжа. „Книжата по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща. Тоест, трябва да изпратим дипломатически куриер, който да върне книжата в ръчния си багаж”, обясни Кондов.