Всяка партия, включително ГЕРБ и ДПС, може да сключи предизборно споразумение с партия "Продължаваме промяната", което да гарантира работещ парламент и сигурно правителство след изборите. Те обаче ще трябва да приемат 5 условия преди това. Това обявиха в Стара Загора бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, съобщиха от Банкер.

По думите им условията са да не се увеличават данъците, а да се събират изцяло, да бъдат спрени всички течове в държавата, за да могат работниците и фирмите да получават парите си и да плащат данъците си, образованието да работи добре, а хората да могат да се лекуват качествено в България, без да доплащат и промяна в закона за съдебната власт.

Засега най-близо до тези критерии отдясно били "Демократична България", а от левия политически спектър – "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Прокуратурата не работи, ние го усетихме. Четири месеца подаваме папки в прокуратурата и все едно, че ги пускаме в празна пощенска кутия", подчерта Кирил Петков.

Двамата бивши министри обявиха, че категорично подкрепят президента Румен Радев за втори мандат.

На въпрос дали той е разединител на нацията, както твърдят от ГЕРБ и ДПС, отговорът беше: "С действията си досега президентът по-скоро е обединител на почтените".

Имената на всички областни координатори и водачи на листи на „Продължаваме промяната“ ще станат ясни вероятно до седмица. "Листите ще бъдат съставени от местни хора, които не са участвали в повече от една партия и имат кариера извън политиката. Те ще трябва да подпишат договор за почтеност", заяви Кирил Петков.

„Което означава, че трябва да си отворят своите сметки, активи, пред НАП, пред ДАНС, пред който поиска, така че да няма скрито-покрито“, допълни той.

От „Продължаваме промяната“ ще се коалират с цел бъдещо управление с всички партии, които споделят техните принципи. До момента договореност за следизборно споразумение е постигнато с „Демократична България“ и Изправи се бг! Ние идваме“

Попитани как с дясна политика се постигат леви цели, Петков и Василев обясниха, че дясна политика означава да не се вдигат данъците, а да се събират, държавната намеса и регулация на бизнеса да бъде възможно най-малката, като в същото време образованието и здравеопазването работят добре, а пенсионерите не живеят под прага на бедността.

"Не ни приемайте като новодошли в страната, аз от 15 години съм тук, работя тук и тук плащам данъците си", каза още Кирил Петков.