Ромите писаха дъждовен изборния ден в ромските квартали в Пловдив „Шекер махала“ и „Столипиново“, пише "Марица".

Заради валежите малцина избързаха да пуснат своя вот и да се приберат на сухо у дома, а сред най-атрактивните гласоподаватели бяха ромско семейство от „Шекер махала“, което пристигна с голям чадър от заведение. 

Най-ниска е активността именно в район  „Изгрев“, където е най-големият етнически квартал у нас – 27,67%. Заради лошото време по улиците, където обикновено кипи луд живот, сега е мъртвило. Няма ги запалените скари и всеобщото веселие.

Навън щъкат предимно излизащите и влизащите  от секционните избирателни комисии. И за разлика от друг път не се спират за мохабет.

Тук-там в двора на ОУ „Пенчо Славейков“ се чуваха възгласи като „Дано България да се оправи“. Парадоксалното е, че повечето от ромите там искат промяна, но не знаят каква трябва да бъде. Въпреки това те са отишли да дадат своя глас „За кои да се гласува, вие знаете“, каза една от ромките. 

 „Какво искам да направят? Ние всичко искаме, обаче те всичко обещават, но нищо не правят. И аз не знам защо гласувах. Като всички граждани задължени сме да гласуваме“, добави друг от избирателите в "Столипиново". Имаше и гласоподаватели, които твърдяха, че почти не знаят български, но са успели да се оправят с бюлетините. 

В „Шекер махала“ положението беше малко по-различно. Там оживлението пред училището беше по-голямо, но това се дължеше на голямата козирка на ОУ „Панайот Волов“, където ромите обсъждаха важните теми на по цигара.

За да стигнат до урните обаче те трябваше да преодолеят образувалото се мини езеро на пътното платно. В 15 секция в школото към 16 часа бяха гласували 185 души. В списъците фигурират малко над 600. От секционната комисия обясниха, че имало интерес към машинното гласуване въпреки скептицизма към техническите умения на ромите.

„Гласуваме за президента“, категоричен беше Кирчо, който явно не знаеше, че днес избираме парламент. Избирателите в „Шекер махала“ искат по-добри пътища и работа за всички.

Освен това те искат да се сложи край на корупцията. „Проблемите на обществото са ликвидираните образование, здравеопазване. Трябва да се изчистят своеволията на властта. От София съм дошла в Пловдив да гласувам“, каза жена, която беше избрала да гласува машинно, защото смята, че така вотът й не може да бъде подменен.