БСП печели един мандат от Смолянска област. В парламента влиза водачът на листата - младата Петя Михалевска. Тя е дъщеря на бившия депутат на социалистите Димчо Михалевски, който почина внезапно през 2014 г. след усложнения от пневмония.

Петя пък следва завета на баща си да работи в подкрепа на хората. Те често го споменава по време на срещите си с хората. На една от предизборните си срещи 33-годишната Михалевска постави и портрет на баща си. Семейството й произхожда именно от Смолянския край.
На предишните избори тя бе издигната от Кърджали.

"Област Смолян показа своето желание за промяна, гласувайки ЗА младите хора и за смяна на статуквото в управлението! Родопа планина припозна БСП като свой представител в управлението на България!

Приключвам тези избори със съзнанието на ваш представител и ви уверявам, че ще работя за област Смолян с или без мандат след излизането на окончателните резултати от ЦИК! За мен цел са НЕ политическите постове, а бъдещето на България и на област Смолян – моят роден край!", написа Михалевска във фейсбук след края на изборния ден.

Междувременно БСП обяви, че не одобрява проектокабинета на Има такъв народ. В свое изказване пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува поведението на Слави Трифонов. БСП са готови да излъчат кабинет при получаване на третия мандат.