"Имаме огромно мнозинство в Народното събрание и няма нужда да се обясняват повече с ГЕРБ", това заяви Росен Плевнелиев, президент на Републиката в периода от 2012-та до 2017-та година, по повод старта и случващото се в 45-то Народно събрание.

Освен това той разкри "какъв е сценарият, който е в главата на тези хора", визирайки партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Промени в Конституцията и редица закони, които предвиждат радикална съдебна реформа, лустрация и право на гражданска законодателна инициатива са внесени от „Демократична България; ревизия на управлението на Бойко Борисов и извикването му още в петък да дава обяснения, настояха от първия Председателски съвет; промени в Изборния кодекс и субсидия от 1 лев, премахване на ограничението за секции в чужбина и приемане на пълно машинно гласуване, предлага вторият мандатоносител „Има такъв народ“ (ИТН).

За стратегически приоритети, като влизане в Еврозоната например, се обявяват от ГЕРБ, но никой не ги слуша, а думите им са посрещани с освирквания и смях. Какъв 45-и парламент се очертава и какво управление? Какви изводи правите след първото заседание и информацията за първия Председателски съвет на 45-я парламент?

По темата говори Росен Плевнелиев в интервю за "Фокус":

Росен Плевнелиев: Аз бях там, присъствах, видях, чух, разбрах, и три са големите изводи, които си направих. Първият е, че практически новият председател на Народно събрание г-жа Ива Митева бе избрана с огромно мнозинство – 163 гласа, практически всички срещу ГЕРБ. ГЕРБ бяха оставени в изолация. От тази гледна точка е повече от ясно, че имаме огромно мнозинство в Народното събрание и няма нужда да се обясняват повече с ГЕРБ.

Имат властта, гласуват заедно, имат мнозинство, да бъдат така добри да си поемат отговорността и да управляват. Вторият голям извод, който си направих, е, че всъщност за пореден път популистите показаха истинската си същност. Защото от една страна сценаристът на ИТН г-н Тошо Йорданов се отметна от най-важното си обещание – това, което бяха обещали на българския народ, направиха референдум за мажоритарни избори в два тура – милиони българи ги подкрепиха, и сега изведнъж: „Не, няма да правим това, което сме обещали, и то в ден първи, в който се добрахме до властта“.

Същевременно обаче същият този сценарист, г-н Тошко Йорданов каза, че

това Народно събрание няма да има дълъг живот.


Защо? Откъде накъде? Какви са тези планове още от сега, от самото начало? Аз считам, че българският народ не иска нови избори, а по-скоро каза тежката си дума. Изборите бяха честни, почтени, никой не ги оспорва, и оттук нататък политиците трябва да си поемат отговорност. И третият, много важен извод, който си направих, и той е в потвърждение на всичко, което съм говорил през годините откакто президентът Радев е действащият президент на нашата прекрасна Родина, е, че ние бяхме свидетели на поредното нарушение на духа на Конституцията от държавния глава.

Защото в ден тържествен – откриване на новото Народно събрание, никой от досега управлявалите президенти на България не би си и помислил да излезе и да каже: „Аз съм готов със служебен кабинет.“ Нещо повече, духът на Конституцията повелява точно обратното – държавният глава и всички трябва да положат максимални усилия, за да може да има редовно избрани парламент и правителство. Затова считам и отново повтарям, много пъти съм казвал, за съжаление днес държавният глава не спази и очевидно не разбира духа на Конституцията.

- Г-н президент, вашият приемник президентът Румен Радев очаква от този парламент да предприеме „дългоочаквани промени за укрепване на държавността, за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за неутрализиране на задкулисието, за пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението“. Изброеното цитирам от неговото слово. Въпросът е, как неговите очаквания ще се съчетаят с готовността му за служебно правителство?
Виждате, че практически има пълен синхрон още от времето на протестите, организирани миналата година между това какво държавният глава говори и върши, и т.нар. „антисистемни протестни партии“, те са в пълен синхрон. И за мен вече е повече от ясен и планът накъде отиваме – практически държавният глава подаде топката на антисистемните партии, а те оттук нататък прадължават това, което той посочва като негови тези.

И между другото, го прави още от ден първи, развива чисто популистките тези, спомняте си, че още в деня, в който държавният глава Румен Радев се закле в Народното събрание, той обиди народните представители, каза им: „След 2 седмици вие си ходите“, отнасяше се с крайно неуважение към институциите, погази Конституцията, искайки на оставката на главния прокурор и министър-председателя, на което той няма право, не спазва Закона за Консултативния съвет за национална сигурност – не го е свиквал повече от година, а законът го задължава да го свиква на всеки 3 месеца – списъкът е дълъг.

Но практически той прави едно и също, както всички популисти по света – те казват: „Управляващите са мутри, мафия и са корумпирани и ще ги сменим. Ще сменим и системата.“ Чудесно, ето сега е на ход. Президентът Радев е герой в очите на трите антисистемни популистки партии. Те са абсолютно съгласни с всичко, което той прави. Например ген. Атанасов от „Демократична България“ наскоро даде интервю и каза: „Ние нямаме никакви забележки към работата на държавния глава“. Ама той, че не спазва Конституцията, няма значение, те нямат забележки към неговата работа.

И следователно трите антисистемни протестни партии синхронизират много добре действията си с държавния глава. Считам, че техният план е следният, и неслучайно още Мая Манолова говори за няколко месеца, сценаристът Тошко Йорданов говори как няма да изкарат пълен мандат, все едно техните сметки са по-важни от това, какво казва българският народ. Но планът изглежда следният според мен: популистите разбират, че нямат опит, не могат да управляват. Те са добри в това да критикуват, да плюят, да сочат другите и да ги назовават като популисти и мафия.

Но нека да ги видим,

нека да носят отговорността за следващите 4 години,


а не за няколко месеца. Но това не им изнася.

Това, което им изнася и техният сценарий според мен, е, че те ще искат да комбинират изборите 2 в 1 на есен. Те ще направят правителство, което ще изкара няколко месеца. Ще громи ГЕРБ денонощно. Ще се обърне към някои от исканията, които те имаха и обещаха на българските граждани, ще загърби други, и така ще изкара до президентските избори, когато ще излязат и ще кажат: „Ето, ние няма да харчим повече пари, и без това правим президентски избори.

Дайте комбинация 2 в 1“, и ще се надяват на високия рейтинг на президента популист, като ракетоносител да ги изнесе в нова орбита, където вече да имат мнозинство и да получат мандат да управляват България. Така, според мен, техният план е през есента на тази година да имаме нов мандат на президента популист Радев и правителство на популистки партии.

- Държавният глава Румен Радев призова за принципна коалиция. Въпросът е как се прави принципна коалиция от безпринципно мнозинство? Защото ако съпоставим заявките на различните партии преди изборите и по време на кампанията, много трудно свързваме „Демократична България“ с ДПС, под въпрос е разбирателството между „Демократична България“ и БСП, по същия начин трудно виждаме ИТН с БСП и ДПС. Това мнозинство какво е и каква коалиция би могло да възпроизведе?
Ако погледнем назад в историята на демократичното развитие на България, имаме примери и за двете. От една страна е имало безпринципни коалиции. Навремето ние в първото правителство на ГЕРБ 2009 година много критикувахме Тройната коалиция за нейната безпринципност.

Защо?

Защото лидерите на Тройната коалиция тогава се събираха всеки месец в една резиденция,

ако си спомняте много добре, и обясняваха, какво ще правят следващия месец.

И така се създаваше впечатление за пълна липса на прозрачност и дългосрочен план. Същевременно например пред моите очи през 2014 година практически се събра коалиция: тогава беше много по-сложно, защото 8 политически партии влязоха в Народното събрание на парламентарните избори 2014 година, дори беше много трудно те да направят коалиция, и се оказа, че 4 се събраха заедно, за да направят една странна, но много прозрачна структура.

Спомням си, и дори се гордеех, че всъщност тази коалиция през 2014 година не се роди в някакъв сарай или задкулисно някъде в някоя институция, а тези 4 политически партии преговаряха, влизаха, излизаха, всичко се случи в Народното събрание пред очите на хората. Искаха, договаряха и в крайна сметка постигнаха консенсус в името на стабилността и на развитието на България. И тази конструкция беше малко странна, ако си спомняте, ГЕРБ с Патриотичен фронт тогава, Реформаторски блок, АБВ подкрепиха с една креативна декларация с няколко изречения, но успяха да намерят решение.

Аз съм сигурен, че и днес може да има решение. То в никакъв случай няма нужда да бъде безпринципно или непрозрачно. Да бъдат така добри в Народното събрание да седнат и да преговарят пред очите на хората. Но също така считам, че има възможност за много устойчива коалиция, защото в крайна сметка виждам много добре, че „Демократична България“ отдавна си сътрудничат с Мая Манолова, която е представител на българската левица, на революционно крайнолявата левица.

Същевременно това сътрудничество не е от вчера, то е и в Софийския общински съвет. Същевременно много добре е, че гласуваха позиции антисистемните партии на протеста. И за капак на всичко представете си, че ако се поиска оставката на г-жа Корнелия Нинова, която все още удържа, но не се знае доколко, фронта в БСП, и президентът Радев бъде припознат като нейния естествен лидер – тогава ще са четири формациите и ще си работят на популистка основа много добре. Но нека да видим.

Така че според мен има вариант ИТН и „Мутри вън!“ или там както се нарича тази странна формация, и разбира се „Демократична България“, които работят много добре заедно и тепърва ще ги видим да съгласуват всички свои действия в синхрон трите, аз ги наричам антисистемни популистки партии, плюс ако БСП попадне под влиянието на президента Радев, ще направят една много устойчива коалиция, която ще ни управлява следващите 4 години с това Народно събрание. И другият вариант е, разбира се: няколко месеца мандат и сериозен опит на популистите и техния президент да вземат отново и президентската, и парламентарната власт на извънредни избори заедно с парламентарните и президентските наесен.

- Г-н президент, но ние чухме председателя на парламентарната група на ИТН г-н Тошко Йорданов, който недвусмислено каза, че този парламент няма да си изкара пълния мандат.

- Да, и аз ви споменах,

какъв е сценарият, който е в главата на тези хора.

Но от друга гледна точка аз считам, че народът отдавна е показал своята мъдрост, хората не искат избори, хората ще наблюдават много внимателно в следващите дни, седмици и месеци, кой какво ще направи. Необходими са отговорни решения, а не тяснопартийни сметчици. Затова аз не вярвам на която и да е декларация на популистите, и не просто само на българските популисти. Но спомнете си например президента популист на САЩ Доналд Тръмп – веднъж във „Вашингтон пост“ публикуваха, че той е излъгал 10 хиляди пъти в рамките на мандата, и дори публикуваха всичките му лъжи. За популистите това е нормално. Вижте, популистите не са стратегически играчи, те не са ценностни играчи.

Те са тактически играчи. Те са много добри в тактиката. Днес излизам и казвам нещо, утре ви казвам нещо друго. Забележете например, че и президентът Радев излиза веднъж на 2 седмици каже нещо, после се покрие, след 2 седмици пак каже нещо, но в крайна сметка поглеждайки назад в мандата свършеното е нищо. Дано, аз лично считам, че е демократично, имаме честни избори, демократично е тези хора, които получиха народния вот, да си взема те властта, да влязат в Народното събрание, да си направят правителство и да реализират идеите си. А хората ще преценят, кой е бил по-добър управленец.

- В каква фаза навлиза България?
- Фаза на нестабилност. От всяка държава, в която популистите взимат властта, се излъчва изключително лош сигнал към инвеститорите, към пазарите, към международните партньори. Неслучайно президентът Радев е отдавна в изолация, вижте, че никой не му идва на гости, нито някой го кани някога. Погледнете колко посещения в чужбина са имали другите президенти, вижте какво направи министър-председателят Бойко Борисов в международен аспект, припознат като фактор от европейските лидери. Така че от една страна толкова, доколкото ние ще бъдем управлявани от популисти, антисистемни партии ни чака извънредна нестабилност, тези политически субекти обикновено не надграждат демократичните институции, а по-скоро ги отслабват.

Така че оттук нататък вече популистите са статукво, те ще управляват, те ще взимат решения, те ще носят отговорността, а на следващите избори ще се надяваме демократично мислещите граждани наистина да се замислят и да гласуват за хора и политически партии, които устойчиво могат да подобрят икономиката и решенията, институцията, така че наистина да забогатяваме и да вървим напред. Една Италия ако погледнем, където по-добрата версия на Слави Трифонов е Бепе Грило – няма никакви реформи, никакви инвестиции, и за съжаление в Италия нещата изглеждаха много зле.

И по време на пандемията държава, която дълго време е управлявана от популисти, вече не се ползва и с доверието на пазарите с огромна задлъжнялост. Дано да не го докараме дотам. Но генерално популистите не надграждат демократичната държава и икономиката.

- Г-н президент, предстои създаването в парламента на комисия, която да разследва премиера Борисов и управлението на кабинета на ГЕРБ. Какво очаквате от нея?
Вижте, не за първи път в нашия парламентарен живот се правят подобни комисии. Нормално, имат пълното право, демократично, нека да има ревизия. Когато човек управлява обществения ресурс, той трябва да бъде винаги готов и за това. Аз се надявам така както аз, като член на първото правителство на политическа партия ГЕРБ, спя спокойно, защото сме действали прозрачно и направихме с нищо много.

Давам ви само един пример, защото ето вижте, Мая Манолова вече е в Народното събрание, БСП и техния президент, същите тези, които навремето подкрепяха Тройната коалиция – магистрала „Тракия“ по времето на Тройната коалиция беше договорена за 1.6 млрд. евро и ние дойдохме, на честна процедура, единственият министър, който е канил Световната организация за борба с корупцията "Трансперънси Интернешънъл" да направи търг сама, вместо милиарди, ние договорихме за 248 млн. евро. Мога да изляза и да кажа: „Икономисали сме милиарди на българските граждани“.

При фалита на КТБ, спомнете си накъде заминаха милиардите и кое беше правителството, а именно правителството, назначено от мен, на Марин Райков, което вкара правила, така че да не може всички държавни пари да стоят в тази прословута олигархична банка, поради което спасихме и спасихме 1 милиард на българските граждани. Затова мога спокойно да погледна всеки българин в очите, да изляза и да кажа: „Проверявайте каквото искате. Спя спокойно, защото не съм взел един лев.

И се гордея с това, което съм направил.“ Надявам се и при премиера Борисов и всички останали, които са били в управлението на държавата в последните години, да е така. Всеки трябва да е готов на тази ревизия. Но тези, които ще правят, много ще сбъркат ако демонстрират див реваншизъм, и в крайна сметка много думи и никакво съдържание, защото ще подценят българския народ, който по своята същност е жалостив и справедлив, очаква когато някой бъде атакуван, да бъде атакуван коректно, справедливо и по правилата, а не да играем по популистки, извън терена, с удари под кръста. Затова, тяхно право е, но моят съвет към тях е да бъдат поне коректни към българския народ, ако не към политическа партия ГЕРБ.

Защото вижте, ГЕРБ нима са толкова черни?

Ако погледнем само статистиката на какво мащабно строителство върви в страната, ако погледнем, че минималната пенсия днес е 2 пъти по-голяма отколкото през 2009 година, средната пенсия е 2 пъти по-голяма отколкото 2009 година, минималната работна заплата е 3 пъти по-голяма, учителската заплата е 3 по-голяма. Откъде са дошли тези пари и за кого са отишли? Откраднати ли са? И как така държавният глава на Република България не е толкова минимално коректен да излезе и да каже истината. Да, ако има грешки, ако има корупция, ако се е крало, да се носи отговорност, но покажи и доброто. Трябва да сме справедливи.

- Направи ли груба грешка премиерът Борисов като отказа да внесе лично в Народното събрание оставката на правителството?
Знаете ли, ако аз бях на негово място бих отишъл в Народното събрание, защото демократите надграждат институциите и правилата, и ги уважават, и това е над всичко. Разбира се, президентът Радев не стъпи в Народното събрание най-малко от всички други президенти, но него го оставяме настрани. Борисов, според мен, можеше да отиде да си връчи оставката.

По същия начин, според мен, Планът за възстановяване и устойчивост можеше да бъде депозиран в Народното събрание дори с решение на правителството, защото това е план на цяла България, а не просто на една политическа сила. Може би движещата сила зад това решение на министър-председателя Бойко Борисов е това да не нагнетява допълнително напрежението и да дава храна на популистите.

Вие видяхте, че те бяха спретнали измислен изкуствен протест пред самото Народно събрание. И от друга гледна точка, според мен, той е преценил заедно с неговия екип, че по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост новите, които имат огромно мнозинство, властта е в техни ръце, да бъдат така добри да реализират собствените си приоритети. То от тази гледна точка дори донякъде е демократично.

Защото Борисов каза много ясно: „Чувам гласа на народа. Давам крачка назад. Оставам посветен на европейското развитие като почетен председател на партията. Слагам си оставката като министър-председател. Ето заповядайте, реализирайте идеите си. Произведете една по-добра България. Не искам аз да предопределям, къде ще отидат европейските милиарди.“ Но лично аз считам, че тук отново големият липсващ е президентът Радев, защото той трябваше да помогне, да търси мостовете, да търси съгласието за Националната програма за развитие до 2030 година, и тогава нямаше да имаме изобщо този проблем.

Спомнете си, че именно това аз направих през 2012 година, когато в режим на пълно съгласие с всички политически фактори направихме Национална програма за развитие „България 2020” и минавайки през много тежки моменти: 5 правителства, 3 парламента, не знам колко кризи, 2 големи вълни на протести, какви ли не афери, Костинбродски и всякакви, ние продължавахме напред, защото имахме национален план, приет с консенсус. За съжаление, президентът Радев разруши този консенсус.

- В края на нашия разговор искам да ви помоля за съпоставка, г-н президент: от 14 до 16 април 1876 година в Оборище е свикано първото българско Народно събрание. Игра на историята се получава: 45-ят парламент започна на 14 април. Улавяте ли в сегашния парламент съзидателния възрожденски плам? Къде е Георги Бенковски днес? Виждате ли го в този парламентарен състав?
- Наистина, на туй отгоре дълбок поклон и светла памет. Да, Бенковски – големият лидер на това първо Народно събрание. Човекът, който дефинира каузата, човекът, който въведе правилата, човекът, който с желязна дисциплина и характер успя да подреди Априлското въстание.

И нека не забравяме на какво ни учеше Апостола на свободата – този светец, който слава Богу, все още всички българи обожават, обичат и се кълнат в него, но забележете, че Апостолът на свободата Васил Левски ни учеше не някой друг да ни освобождава, той създаваше революционните комитети в села и паланки, за да могат българите сами да се освободят, на което е символ и Априлското въстание – на нашата воля. Когато имаме кауза, когато имаме национална цел съединението да направи силата, ние ще я постигнем. Днес много хора са забравили завета на нашите възрожденци, революционери, които дефинираха пътя на развитието.

Например ето тези антисистемни партии, а и президентът много често казват: „Нямаме план, нямаме посока.“ Не е вярно. Националната посока е зададена от нашите възрожденци, будители и революционери – да бъдем равни на другите европейски народи ни учеше Апостолът на свободата, и да изградим чиста и свята република. Съвременният прочит на чистата и свята република е демокрация от европейски тип, защото по-добра няма, и социална отговорна икономика, като швейцарската, като немската, като австрийската, а не олигархична икономика, като руската.

И ние трябва да знаем, че тези неща не се постигат от днес за утре, но чиста и свята република е нашият национален идеал и цел, и той може да бъде постигнат. И когато протестърски, хейтърски денонощно държавният глава от 5 години само хули всичко в държавата и как сме най-корумпирани, най-бедни, като че ли забравяме и каузата, и посоката, и целта, които остават. И да, ние може още да не сме постигнали чистата и свята република, и не сме постигнали да бъдем равни с другите европейски народи, но това не се подарява, то се изработва.

И все пак, поколение след поколение български политици са допринесели в Народното събрание, когато връщам лентата назад, са вземали много отговорни решения, и никой няма право да им се подиграва по този начин с тези антисистемни действия, защото България е член на Европейския съюз, и това е историческо постижение. България имаше шанс да влезе в Еврозоната, което е историческо постижение, защото ако искаме да сме богати и развити, трябва да бъдем в Еврозоната. Тук обаче при откриването на парламента никой не спомена тази дума, освен политическа партия ГЕРБ.

Като че ли този дебат липсва. Затова ще ми се, ако погледнем назад във времето през годините, чак до първото Народно събрание на България, да се заредим по-скоро с градивната енергия, с позитивизма, че имаме план, че имаме посока, че нещо сме постигнали и трябва да надградим, за да продължим напред, а не да рушим, и то от името на народа, защото той не иска това.