"По всичко личи, че правителство на дълбоката промяна няма да има. С представянето на проектокабинет Слави Трифонов взриви всякаква възможност за водене на диалог, очевидно, че той не го търси.

С това, което направи, той не оправда доверието, което получи". Коментарът направи пред БНР политологът Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Той определи съставянето на този проектокабинет като политическа глупост или плод на зависимости:

"Няма трета хипотеза. Или е политическо високомерие и глупост, или са зависимости и наистина става дума за инженерингов проект на политическото задкулисие, което има много форми и с вътрешна конкуренция - различни групи водят борби помежду си". 

Единственият изход е диалог, категорично подчерта Любенов и уточни, че още има предпоставки партиите, които наричат себе си партии на протеста, да намерят диалог помежду си.

Анализаторът изказа опасение, че лидерът на ИТН има крайно погрешно разбиране за политиката и неразбиране на елементарни правила, по които функционира парламентарната демокрация:

"Дори и да се формира някакво правителство, със Слави Трифонов много трудно ще се работи и то няма да постигне желаните реформи". 
Според Любенов е твърде странно предложението на лидерката на ИМВ Мая Манолова служебното правителство да стане редовно.

Политологът изрази надежда да надделее разумът и политическите лидери да започнат да говорят помежду си, защото нови предсрочни избори ще са катастрофа. Той прогнозира срив на подкрепата за ИТН при следващи бързи избори. 

Любенов подчерта, че определени икономически кръгове имат изгода от липса на работещ парламент.
По думите му в страната е невъзможно да бъде въведена президентска република:

"Това няма да бъде прието от политическите партии, не може да се постигне такъв консенсус, особено в един фрагментиран парламент. ... Аз изключвам тази екзотична хипотеза, но моите опасения са, че определени кръгове съветват някои фактори в страната, че една такава хипотеза е възможна, а това е много опасно за демокрацията".