“Фокусът е върху парламентарните избори, защото там всъщност бяха най-големите изненади. Като имаме предварителни данни от паралелното броене, което коментирам в момента – ПП е първа сила, а ГЕРБ за втори път е втора сила, което само по себе си е новина. – каза за БНР Яница Петкова, социолог от агенция „Галъп интернешънъл“

Резултатът доста ни изненада с оглед на това, че в деня на изборите голяма част от обществото не беше решило дали да гласува и не беше решила за кого. Много от хората решиха в последния момент, в изборния ден. А много от твърдите ядра, от традиционните поддръжници на партии като БСП и ГЕРБ, се въздържаха и не отидоха да гласуват. Това оказа огромно влияние.

Имаме и един нов играч “Възраждане“, който този път успя да премине бариерата. Ще предстоят много интересни преговори за кабинет в следващите няколко седмици - очакваме да видим.

Очаквани резултати

Очакваме по-скоро да се запази това, което прогнозирахме. Надявам се този път ЦИК да не брои три дни резултатите. Очакваме да дойдат гласове и от чужбина, които малко или много ще натежат.“.

Знаем кои са партии, които по-скоро биха получили тези гласове. Това са ПП, ИТН, ДБ и ДПС. За “Възраждане“ също би могло, самият факт, че тази партия премина бариерата е успех за тях. На изборите на 4 април и на тези през юли те бяха много близо, около 3%.

На последните избори за тях са гласували 82 хил. души. На тези, когато избирателната активност е доста по-ниска, около 122 хил. души са гласували за тях, което е значително увеличение.

Избирателната активност

Ако върнем само няколко дни назад, сякаш цялата кампания се проведе във фокуса на президентските избори. Самите партии се криеха зад кандидатите, които са издигнали като независими.

Част от гласоподавателите решиха да не гласуват, но по-голямата част от тях решиха, че по-важна е промяна по отношение на участниците в Народното събрание.

37-38% е изключително ниска активност. На последните избори си говорихме, че сме ударили дъното по отношение на участие на парламентарни избори, а сега гласуваха дори още по-малко хора.

Очакваше се, че тъй като това са и избори за президент, че ще се вдигне активността, но тези очаквания не се изпълниха. Около 2,5 млн. гласували българи са твърде малко.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА 2 В 1 В БЛИЦ!