Проф. д-р на науките Вили Лилков, бивш общински съветник от СДС, бивш депутат от ДСБ и председател на ДСБ-София, взриви социалните мрежи с поста си.

Заедно с журналиста Христо Христов са автори на книгата „Бивши хора“, посветена на бившите хора, класифицирани от БКП като истинския класов враг на комунистическата власт в България. Тяхната съдба остана незаслужено непозната близо три десетилетия след началото на демократичните промени.

Категорията „бивши хора” е заимствана от Съветския съюз, където с нея болшевиките маркират онези слоеве от населението, които губят социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г. В България тази категория обхваща широк кръг от различни представители на обществото, които са двигателят на развитието на страната ни и част от нейния политически, духовен и икономически елит до 9 септември 1944 г.

Изследването разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели съставни части от българското общество, неподатливи на социално-икономическия експеримент на БКП, провеждан в периода 1944–1989 г. по съветски образец.

Ето какво пише той: 

"Министърът на МВР заплашва бившите хора „с осветяване“, явно усетил, че отново се връща времето на ДС и БКП. Аз съм от поколението на бивши хора по класификацията на ДС.

Имах късмета да живея в среда, в която истината не се спестяваше, както и щастието да общувам и да се възпитавам от градски хора с морал много по-различен от този на победилата класа след 9 септември 1944 г.

Аз съм един от тези, които сами „се осветиха“, като поисках политическото си досие, водено години наред в отдел 6 на ДС, точно линия на „бившите хора“ и съм изпитал цялата подлост на тайните комунистически служби, насочена срещу тях и техните семейства.

Така че, нищо ново! Осветявайте, осветявайте, не се притеснявайте, а на приятелите си ще кажа: Хак да ни е, че не направихме лустрация!

Затова се обръщам към всички, които излязоха през 1989 г. по площадите, към седесарите и десебарите и към заблудените от тях, които без да се усетят след падане на колене пред Президентството, бяха вкарани в новия ОФ на Румен Радев:

Днес битката срещу БКП и нейните метастази започва отново. Припомнете си откъде тръгнахме, осъзнайте накъде ви води новия ОФ, не подменяйте каузата, а я следвайте".