Проф. д-р Росен Стоянов, експерт по политически комуникации и д-р Любомир Стефанов коментираха въздействието на предизборната кампания в ефира на NOVA NEWS.

„Кампанията се насити откъм събития. Такива, каквито ги искаха политическите субекти. До нивото на експертизата на техните консултанти, съветници и други, които създават имиджа. Друг е въпросът доколко ефективни са тези участия в медийното пространство”, каза Стоянов.

„Говори се за мега проблеми на ниво Европейски съюз с отчетлива липса на рефлексия към всекидневието на гражданите. Усещане за сигурност липсва. Както на битово, така и на национално ниво. Липсва усещането за това как точно семейният бюджет ще бъде вързан през задаващите се студени месеци”, според Стефанов.  

Що се отнася до потенциалното правителство, според Стоянов, ако бъде на всяка цена, само и само да го има, за да се покажат възможности за коалиране, то няма да бъде достатъчно устойчиво. „Няма да има нужния хоризонт, за да свърши дела, които да са полезни. Независимо кой е пръв или втори, почти невъзможно е преди зимата и във всички тези кризи, да бъде съставено стабилно правителство”.

Според Стефанов, политиците са доволни от хаоса, кризите и кашата, в която сме се самозабъркали. „Защото това им позволява да говорят всичко и нищо конкретно и да превърнат кампанията в сблъсък между лидерите. Да се сформира правителство изглежда невъзможно към днешна дата”.

„Ние гласуваме за политиците и делегираме правото да се самоуправляваме на тях и изискваме те да ни представляват. Те не могат да абдикират от отговорността, която им възлагаме. Не искаме експертно правителство. Искаме тези, за които сме гласували, да ни управляват”, смята Стоянов.

„Гласуваме партийно, гласуваме с номера в интегрална бюлетина. Тоест, делегира се отговорност. Гражданите чрез гласа си упълномощават своя политически избраник да представлява техния интерес. Партията по никакъв начин не е упълномощена законно да пределегира гласа на българския гражданин. Бягството зад експертен кабинет е цинизъм”, каза Стефанов.