„Намираме се в ситуация, която вече сме виждали – нови предсрочни парламентарни избори. Периодът, в който дълго време не може да се излъчи редовно правителство, е безпрецедентен, най-новата ни история въобще не познава.

Ставаме свидетели на политическа криза, защото имаме политически сили, които желаят България да тръгне по-европейски, западен път, а други, които искат да запазят блока на статуквото“, това коментира Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ (ПП).

Важно е да има редовен кабинет, но не с цената на безпринципни компромиси и на всяка цена. Блокът около „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ДБ) не може да направи компромиси с основни свои принципи като борбата с корупцията и съдебната реформа“, заяви още той в сутрешния блок на bTV.

Срещата на лидерите е доста закъсняла. Тя се провежда след връчването на последния възможен мандат, а по политическите заявки не отделните сили е ясно, че той няма да бъде реализиран успешно“, отбеляза Никола Минчев.

Той уточни, че има съгласие за общо явяване на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и всички други продемократични и прореформатоски сили на следващи както парламентарни, така и местни избори.

„Целта е блокът, който се оформя, да бъде и предизборна коалиция и да дадем ясен сигнал къде са силите, които желаят промяна за развитието на България“, посочи Минчев.

По отношение на оръжията, които сме дали на Украйна, той каза, че няма противоречия между решенията на парламента и решението на правителството на Кирил Петков и Асен Василев, а ако Бойко Борисов е бил премиер, България е нямало да помогне, защото неговите правителства никога не са имали ясна проевропейска позиция.

За приемането на антикорупционното законодателство той уточни, че срокът за предложение между първо и второ четене е бил изключително удължен заради ГЕБ, БСП и "Възраждане".

Какво още каза той – чуйте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук