Слави Трифонов създаде политическата новина за деня, след като обяви, че ще инициира референдум за президентска република. Възможно ли е тази идае да стане факт или е само политическа димка?

"Това е като от едно от многото искания на Слави Трифонов, което не съобразено нито с българската Конституция, нито с контекста. Това е опит да се каже нещо, което да вдигне шум и да привлече вниманието. Освен шум, нищо друго не може да произлезе от това искане", коментира политологът проф. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Според политолога Слави Василев дебат за промяна на политическата система е необходим и е от малкото положителни неща, които могат да се случат вследствие на искането на Трифонов. Той смята, че реализацията на подобна идея не минава през ИТН, но това не означава, че не може да има дебат.

"Парламентаризмът в България е в задънена улица. Парламентаризмът в момента не е способен да произведе трайни и смислени решения за българското общество. Политическият процес след отстъплението на Борисов продължава, а липсата на устойчиво мнозинство в последните Народни събрания показва, че няма коалиционна култура и ситуационните мнозинства не се основават на политически деления между ляво и дясно. Коалицията не се сформира на основата на идеи", каза Василев.

Проф. Коларова изтъкна, че ролята на президентската институция е да бъде арбитър, но Радев не може да се постави в тази позиция, тъй като зае страна. Политологът добави, че служебният кабинет ще бъде в ролята на арбитър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук