Докато в първите две седмици на предизборната кампания всеки бе срещу всеки и най-честата прогноза бе нови избори, в средата на надпреварата трендът се обърна.

Все по-често се чува думата правителство. Два варианта за кабинет прогнозират политолози и социолози - програмен и експертен. При първия се очаква коалиционен Министерски съвет, изпълняващ програма с ясен срок и национални приоритети. При втория - кабинет от експертите на основните партии, предава "Стандарт".

"Продължаваме промяната", БСП и Демократична България няма да имат мнозинство, категоричен е Димитър Ганев от "Тренд".

Тези партии ще имат под 80 мандата, каза Бранимир Ботев, председател на Европейския институт за стратегии и анализи към Европейска лига за икономическо сътрудничество. Това означава, че единственият вариант за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери, допълни Ганев.

Изборите ще бъдат повлияни от процесите в Европа и света, но няма да бъдат доминирани от тях, заяви Бранимир Ботев.

Повече от две години неговият институт провежда изследвания в България. Те показват, че за 87% проблемите са в сферата на икономиката, финансите и покачването на цените. Хората се плашат от невъзможност да издържат семействата си и да планират бюджета си. Съдебната реформа вълнува по-малко от 1,5% от българите, смяната на главния прокурор 1,1 на сто, каза Ботев.

Той очерта три тенденции на изборите. Първата е ниска активност. Според него в секциите ще отидат под 2,5 млн. избиратели. Това води до втората тенденция 100 000 гласа праг за влизане на парламента. Така в НС ще има 8 партии, сред тях ще са ИТН и Български възход, прогнозира Ботев. Според него партиите извън ПП, ДБ и БСП ще имат конституционно мнозинство и ще могат да изменят основния закон извън текстовете,  които са правомощия на ВНС.

Ако страната иска да има управление, ще трябва непопулярно решение, коментира изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов във връзка с последното проучване на агенцията за електоралните нагласи. Според политолога вариант е експертен или програмен кабинет.

Доскоро управлявалата коалиция е в по-тежка ситуация, уточни Симеонов. „Има такъв народ” се бори за влизане в парламента, при БСП не виждаме особена динамика, „Демократична България”, като че ли укрепва донякъде. Сборът на всичко това не съм сигурен, че ще даде лесни варианти”, добави политологът.