Българите гласуваха днес за четвърти път от година и половина със слабата надежда тези избори да доведат до съставяне на правителство, на фона на приближаващата зима, пише Франс прес.

Перспективите изглеждат още по-мрачни заради скока на цените и войната в Украйна. Повсеместната корупция беше основна тема на дебатите на последните парламентарни избори, но този път водещата тема беше икономическата несигурност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз, е близо 20%, припомня френската агенция.

Според първите резултати от екзитполовете изглежда, че партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов печели изборите, но може да срещне затруднения в съставянето на правителство, отбелязва АФП. Цитирани от агенцията анализатори, добавят, че Борисов е изолиран политически и ще има затруднения в намирането на коалиционен партньор.

Днес бившият лидер отново призова останалите политици "да се вразумят", като каза, че е отворен към всички, които защитават "мястото на България в ЕС и НАТО".  Съперникът му Кирил Петков вече отказа всякакъв съюз с човека, който в неговите очи олицетворява "корумпираното минало" на България, подчертава АФП.

В същото време се налага да се бърза, защото поредицата от кризи блокира реформите, забавя растежа и ускорява изселването на млади хора от страната, която вече е загубила една десета от населението си за едно десетилетие.

Апатията на гласоподавателите в България прави още по-вероятно перспективата на още един разделен парламент, който ще срещне трудности в съставянето на стабилна управляваща коалиция, пише и Асошиейтед прес, като отбелязва, че избирателната активност към 17 ч. е била по-ниска, отколкото на предишните избори. Според анализатори, цитирани от АП, това се дължи на умората на гласоподавателите и разочарованието от политиците, които не могат да създадат управляваща коалиция.

Агенцията напомня твърденията на прозападния бивш премиер Кирил Петков, че Москва е използвала хибридна тактика, за да доведе до свалянето на неговото правителство, което отказа да плаща за газа в рубли и обяви руски дипломати за персона нон грата. Ниската избирателна активност облагодетелства ГЕРБ, която може да разчита на лоялни гласоподаватели. Шансовете ѝ за съставяне на правителство обаче са малки, защото повечето ѝ опоненти я обвиняват в корупция, отбелязва АП.

Много българи споделят проруски настроения, което прави страната плодородна почва за агресивна пропаганда на Кремъл. Проруската партия "Възраждане" привлича много гласоподаватели благодарение на тези чувства, като за разлика от общата позиция на ЕС, нейният лидер Костадин Костадинов призовава за "пълен неутралитет" на България във войната в Украйна, допълва агенцията.

Партията на бившия български премиер Бойко Борисов печели четвъртите избори в рамките на 18 месеца, но има малко признаци, че страната е на път да излезе от дълбоката политическа безизходица, пише изданието „Политико“.

Според медията перспективата за задънена улица е лоша новина за страната, която се бори с тежките предизвикателства на корупцията по високите етажи на властта, широко разпространеното руско влияние и огромната инфлация в навечерието на зимата. „България вероятно е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в ЕС, показателно от успеха на проруските партии на изборите, въпреки че популярността на руския президент Владимир Путин в България спада“, пише „Политико“.

Както ГЕРБ, така и „Продължаваме промяната“ споделят сходни възгледи за проевропейското бъдеще на страната и обещават подкрепа за Украйна, но коалиционно правителство между тях изглежда малко вероятно.

„Българите очакват от политиците да намерят общ език и да направят всичко възможно за съставяне на коалиционен кабинет, тъй като копнеят за политическа стабилност и предвидимост“, каза за „Политико“ Руслан Стефанов, програмен директор в базирания в София Център за изследване на демокрацията. „Хората се страхуват от това, което ще се случи през следващите няколко месеца с ескалиращата война в съседство и риска от икономическа рецесия.“

Макар че политическите наблюдатели са предпазливи, че днешния вот ще разреши политическата безизходица, те казват, че политиците може да бъдат принудени да седнат на масата за преговори.

„Компромисите и преодоляването на партийните граници ще бъдат горчиво хапче за преглъщане, но натискът от страна на избирателите за съставяне на коалиционно правителство нараства“, казва Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, и добавя, че фрагментираният парламент може да отвори вратата за съставяне на широк технократски кабинет.

„Ситуацията се промени значително след изборите през ноември. Както и приоритетите на хората", каза Стефанов. „Партиите, които не успяха да отразят тази промяна, ще загубят на тези избори“.

Наблюдателите не изключват възможността за нов предсрочен вот, в случай че изграждането на коалиция се провали. Те обаче смятат, че този вариант е в ущърб както на страната, така и на политическите лидери, пише „Политико“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук