Политическа парализа и трудно съставяне на правителство - такива са част от коментарите в световните медии, след провелите се вчера предсрочни парламентарни избори. Заглавията са красноречиви - "Продължаваща политическа несигурност ще задълбочи икономическите проблеми и ще отдалечи страната от целта за влизане в еврозоната."

"Борисов поведе на изборите в България, но се изправя пред битка за сформиране на правителство" - с това заглавие излезе изданието "Политико". В статията се посочва, че все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави кабинет.

И авторитетната френска медия "Франс 24" публикува статия, в която набляга как бившият премиер се е върнал на власт, но надеждата за изход от политическата криза е малка.

А според коментара на Ройтерс предстоят трудни преговори за коалиция, които може да завършат с парализиране на парламента или дори с нови извънредни избори, съобщава Bulgaria ON AIR.

Изборите в България намериха отзвук и в руските и китайските медии. Агенция ТАСС се позовава на политическия експерт Михаил Миков и бивш лидер на БСП, който отбелязва ниското равнище на доверието в политиците и политическия егоизъм на победителите, което е в основата на ниската избирателна активност. 

Зад Океана - "Уошингтън Поуст" излезе със статия със заглавие "Дясноцентристката партия печели с обещания за стабилизиране на България". Турският вестник "Хюриет Дейли нюз" изтъква като голям успех представянето на ДПС на изборите, както и че избирателната апатия в България отваря врати за проруските интереси.

А македонският журналист Марян Николовски се надява България да сформира един по-евроатлантически кабинет, който не е зависим от Москва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук