В Гърция изборният ден започна в 7 ч. Българските граждани гласуват в 25 секции. Най-много има в Атина – 7, които се намират на места с удобен достъп. 6 са секциите на о. Крит, където има и много туристи. По една секция има на островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се очаква вот и от туристи, предава БНР.

Българските граждани, които са на почивка в северната част на страната, имат възможност днес да упражнят правото си на вот в Александруполис, Комотини, Кавала. При пътуване към остров Тасос също може да се гласува в секциите в северната част, защото на острова няма открита секция. За българите от Халкидики при желание най-близката им секция е в Солун. На места преди началото на изборния ден вече имаше чакащи българи, които са заети в туризма и са на работа в днешния ден. Гръцките медии отразяват парламентарните избори в България.

16 секции очакват сънародниците ни във Франция. От 7 ч. местно време избирателните секции в 14 града на Франция са отворени за българските гласоподаватели, но е загадка колко наши сънародници ще бъдат мотивирани да отидат за пореден път до урнитеТе имат време да се решат до 20 ч. Ако се съди по предварително подадените заявления, 884 за страната, желаещите да гласуват изглеждат по-малко в сравнение с предишните избори.

Сред доброволците обаче готовността да организират вота изглежда последователна. Това се забелязва както в най-големите френски градове, така и в Сен Назер и Туар, където има много български сезонни работници и гласуването там вече е традиция.

Секциите този път са 16 за цялата страна. Най-много са отново в Южна Франция, където българската общност нарасна значително. Вотът ще бъде с машини в трите секции в посолството ни в Париж, в Лион и Ница, където на последните избори са се явили най-много български граждани. 

Българските граждани в Русия гласуват в посолството ни в Москва, в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург и в Екатеринбург. Въпреки че българското консулство в Екатеринбург беше затворено преди няколко месеца, сънародниците ни там събраха необходимия брой подписи за откриването на избирателна секция. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини. 

26 са избирателните секции в Италия. В Милано секциите са най-много – 3, образувани в българското училище. Само там вотът е машинен, за което са предоставени 4 машини.

В останали секции гласуването е с бюлетини. В Рим има две секции в посолството на нашата страна. В останалите големи градове – като Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция, Неапол и др. – секциите са по една, така както и в други важни градове и селища във всички области без островите. В област Тоскана има отново най-много секции – 4, по 3 в Ломбардия и Лацио.

Предварително са се записали да гласуват почти 1000 българи. Които не са го направили, също могат да дадат своя вот. Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба с предварително проявен интерес от 93-а души. Очакванията са броят на гласувалите българи в Италия и Малта  да надхвърли, както винаги, този на предварителните заявления. 

С най-много секции зад граница, най-много машини и най-много предварително подадени заявления се провежда вотът в Турция. За първи път след падането на комунизма секциите в Турция са 166. В две трети от тях се гласува машинно с 220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления – почти 26 000.

Този път се очаква да няма дълги опашки пред урните, но прогнозите са това да доведе и до по-висока избирателна активност. Според местните изселнически дружества пред урните може да дойдат около 100 000 души – повече от предсрочните избори през ноември, когато гласуваха около 90 000 български турци.

По традиция напрежение в изборния ден тук има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани. Очаква се вотът да бъде наблюдаван от застъпници на партиите. Изборният ден продължава до 20 часа с възможност за удължаване с един час. 

Българите в Испания гласуват в 65 избирателни секции в 56 населени места. Изборният ден започва в 8 ч. българско време на континента и около 9 часа – на Канарските острови. Броят секции е с 4 по-малко отколкото през ноември 2021 година. Намалява и броят на подалите предварително заявление за гласуване. Сега те са едва 2127 – с близо 1000 по-малко от ноември и с над 2000 по-малко от изборите през юли 2021 г.

Според членовете на секционните комисии това се дължи на умората сред избирателите и доказателство за това е, че на първите избори през април 2021 година заявления бяха подали почти 8000 души, но до урните стигнаха 20 309. От избирателните комисии предупреждават, че ако сега се получи същото разминаване, те трябва да се снабдят с достатъчно търпение, тъй като личните им данни ще се вписват на ръка и това ще забави процеса.

За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити миналата година.

15 секции ще отворят врати в Белгия и 2 в Люксембург. Гласуването започва в 7 ч. местно време и ще приключи в 20. По 2 секции работят в постоянното ни представителство и в посолството ни в Брюксел и още две - в кварталите Етербек и Скарбек. В Антверпен те са 3, в Гент, където има най-много българи - 2 и по една във Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт.

На предишните парламентарни избори в Белгия са гласували между 4 и 5 000  души, а в Люксембург - около 700. Най-много гласоподаватели обикновено има по обяд, след което следва затишие, а активността се възобновява към края на вота. Всички секционни комисии са запълнени. Има само един отказал се член на СИК, но няма опасност неговото място да не бъде запълнено. 

Във Великобритания има 126 секции. Те отварят в 9.00 часа българско време. Най-много са в Лондон – 42. В Българското посолство и в източния лондонски квартал Баркинг са разкрити по 4 секции. В Уимбълдън - 3. Традиционно българите на Острова са доста активни, но доста често гласуват напоследък, така че дали се наблюдава изборна умора или апатия.

Милена Везенкова, която е в комисия на една от секциите в Баркинг очаква по-нисък интерес заради многото избори в последните месеци. От Българското посолство предупредиха желаещите да гласуват да имат предвид за придвижването си проведената вчера жп стачка, която вероятно ще има отражение и в неделния ден, както и Лондонския маратон. Глсуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук