След серията от бомбени заплахи от тази седмица, които затвориха десетки училища в цялата страна, актуален стана въпросът какво ще се случи, ако има подобни заплахи в изборния ден – 2 април, тъй като повечето секции за гласуване се намират именно в сгради на училища.

Проф. Константинов: Нещо опустошително ще стане навръх изборите, ако не се...

На въпроса дали в случай на бомбена заплаха ще се евакуират изборни секции говорителят на ЦИК Росица Матева каза пред bTV: „Ще бъде направено всичко възможно да не се стига до прекъсване на изборния процес“.

Матева напомни, че в събота – 1 април (дан за размисъл), избирателните комисии получават изборните книжа и помещенията се поставят под охраната на МВР. През целия изборен ден има охрана на целите сгради.

„Създадена е междуведомствена група със заповед на министър-председателя – ще бъде изпратен към областните дирекции съответният ред, по който се действа“, уточни говорителят на ЦИК.

Демерджиев се завъртя на 180 градуса за "руската връзка" в бомбените заплахи

Според говорителя на ЦИК видеонаблюдението няма да забави броенето на гласовете. Матева допълни, че забавянето ще дойде от факта, че на тези избори ще се броят и гласовете от машинното гласуване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук