Предлагаме таван на цените като временна мярка в подкрепа на семействата и домакинствата. Има средносрочни и дългосрочни политики. В момента смятаме, че таванът на цените е най-бързото и резултатно решение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Nova News.

Тя даде за пример редица европейски държави, въвели или планиращи да въведат тази мярка – Испания, Португалия, Гърция, Франция, Унгария. По думите ѝ, инфлацията в Унгария не е обвързана с въведения таван на цените.

Нинова посочи как трябва да се формират цените на стоките в магазините: „Себестойността на продукцията, транспорта до търговеца, печалба от 10%. Това направиха европейски държави. Ние стъпваме на техния опит“.

По думите ѝ, намаляването на ДДС върху хляба е дало добър резултат. Производители ѝ споделили: „Ако не беше тази  мярка, сега хлябът щеше да е 3,50“.

„Да започнем възстановяване на българското земеделие. Това ще помогне в бъдеще да осигурим българска храна – евтина и българска. Следващите конфликти в света ще бъдат за храна и вода“, посочи лидерът на БСП.

Тя смята, че това може да стане с възстановяване на напоителните системи, връзване с язовирите, напоително земеделие. Според нея, трябва да се стимулира производството на плодове, зеленчуци, мляко и месо. Създаване на 6 големи тържища в районите за планиране. „Така избягваме многото прекупвачи по веригата, които натоварват. Коопериране в земеделието“, заяви Нинова.

БСП предлага в програмата си минималната заплата да бъде 50% от средната за страната.

„Ние предвиждаме преизчисляване на всички пенсии. За хората с минимална пенсия - от 1 юли предстои увеличение с 12%“, посочи Нинова.

„Не предвиждаме увеличаване на данъците, напротив, предвиждаме необлагаем минимум. Не сме предвидили промяна в плоския данък“, уточни тя.

„Чувам, че служебният кабинет готви бюджета за следващите година с дефицит от 6% - ето, че не сме готови“, каза тя относно отлагането на влизането ни в еврозоната.

Нинова посочи и решаването на кои проблеми би довело до увеличаване на чуждестранните инвестиции: „Бюрокрация, много бумащина, много административни тежести. Трябва да намалим лицензионния режим, изискването за куп документи и да се опитаме да се преборим с корупцията“. По думите ѝ, това е лесно за правене.

По отношение на предложението за провеждане на референдум срещу джендър идеологията в училищата, тя обясни: „Много напреднаха тези процеси и смятам, че само един референдум може категорично да сложи край на тази тема“.

Според нея, има засилен натиск от Европа в тази посока, включително и опит тази идеология да стане част от общоевропейските закони. „Получавала съм писма от европейски партньори, които казват променете си Конституцията, променете си вътрешното законодателство. Целият този нов опит за ратификация на Истанбулската конвенция, ние не искаме това да прониква в българските училища“, заяви тя.

„След 18 г., когато си пълнолетен, прави каквото искаш, но това да не се допуска в училище“, призова тя.

„Ние искаме държавна политика в образованието – един учебник по един предмет и той да е държавна отговорност“, каза тя.

Лидерът на БСП посочи и в какви коалиции би влязла партията след изборите: „Ние взехме решение за коалиране и за участие в правителство да говорим след вътрешнопартийно допитване. Уважавам много вътрешнопартийната демокрация“.

„В такива тежки кризи – икономическа, социална, лява партия в прав е гарант за леко преминаване през кризата, за социален щит, за подкрепа на хората“, каза Нинова и даде за пример кабинета Петков: „Ако не бяхме там, убедено го твърдя, сигурно 2/3 от социалните неща нямаше да са факт“.

„Не можем повече да ходим на избори“, категорична беше тя.

Според нея, провеждането на избори 2 в 1 наесен би било трудно за гласоподавателите. „Не е полезно за България. Ако след тези избори не направим редовно правителство. Вие представяте ли си да продължаваме да стоим без бюджет? Половината системи ще изгърмят“.

Ако някой си прави сметка партийна - няма да правим правителство, за да спечелим местни избори, страшно греши. Ще ги накажат“, заяви Нинова.

Тя коментира и новопоявилата се левица, в която фигурират много бивши членове на БСП. „Нито са нови, нито са леви. Има ли нови лица – не. Има ли нови идеи – не. Това са наши идеи“, посочи тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук