Вероятността да се отиде на избори на есен изобщо не е за подценяване заради трудността да се излъчи мнозинство, което да гласува кабинет. Това каза социологът Евелина Славкова пред "Фокус" за предстоящите предсрочни избори и данните от последното проучване на "Тренд". 

"Политическите партии са изморени от двугодишния маратон с парламентарни изброи – и от финансова, и от идейна гледна точка, от страховете им, че може нещо да се провали. По тази причина всички са много тактични. Почти не се вижда, че сме в кампания. Разговарям с хора, които са изключително дистанцирани от изборния процес и когато не виждат и кампания, даже не знаят, че има избори на 2 април. Толкова е снишена в момента тя.

Не виждаме опити от политическите сили да разширяват твърдите си ядра, да разширяват някаква периферия, да влизат в комуникация помежду си за някакви по-сериозни лидерски дебати. Разбира се, предстоят ни по-оспорвани седмици, по-близо до деня на изборите. Политическите формации максимално се опитват да не влизат в конфронтации, за да не загубят от изборните си резултати", обясни социологът.

Славкова каза, че преднината на победителя на изборите ще бъде минимална. Според нея резултатите няма да са ясни на 2 април, тъй като броенето на хартиените бюлетини и тези от машините ще забави процеса. 

"Това, което наблюдаваме в момента, е ожесточена битка на върха на класацията между коалициите "Продължаваме промяната-Демократична България“ и "ГЕРБ-СДС“. Паритет се отбелязва от социологическа гледна точка. Това е равенство между двете коалиции с малка полза за "ПП-ДБ“.

Трябва да направим уточнение, че проучванията на социологическите агенции се осъществяват само на територията на България. Ние нямаме резултати от чужбина, така че може да очакваме гласовете извън страната, които ще наклонят везните в полза на някоя от големите формации.

Няма да можем да си говорим за победител. Трябва да имаме предвид хартиените бюлетините. Самата обработка на резултатите ще забави процеса. Ние, социологическите агенции, имаме паралелно преброяване, което почти 100% показва резултатите, които след това ЦИК обявява, но това преброяване ще се запази, защото ще трябва да се броят резултати от машини, от бюлетини.

Смятам, че със сигурност ще има проблематика в това отношение. Вероятността в 20:00 часа, когато се обявяват официалните разултати, екзитполовете да не могат да излъчат ясните резултати е много голяма", каза тя.

Според нея местните избори представляват пречка пред това да се сформира работещо правителство. Двете най-големи политически сили "ПП-ДБ" и "ГЕРБ-СДС" не биха рискували да се обединят. 

"Ако погледнем няколко сценария, сценарият двете големи коалиции могат да създадат коалиционно мнозинство, но по никакъв начин те не намериха път към себе си или изобщо не тръгнаха един към друг, което ще бъде много трудно да се обясни на избирателите.

Имаме предвид и местните избори, които са изключително важни, особено за ГЕРБ и за запазване на кметовете по места. Това им дава устойчивост. ПП, от друга страна, са създадени на "антиГЕРБ“ риторика и с какъв аргумент ще обяснят на хората, че искат да ги победят, а на национално ниво са в коалиция. Местните избори се явяват спирачка за такъв тип обединение", каза още Славкова.

Шансове за оформянето на кабинет около т. нар. "Хартиена коалиция" също са твърде ниски, защото представляват прекалено голям риск. 

"Последният вариант е ГЕРБ-СДС да скочат в дълбокото с "Хартиена коалиция“ - с ДПС и БСП, което също е с минимален шанс. Това е непопулярна коалиция и не мисля, че ГЕРБ биха влезнали в такъв капан", смята социологът.