"Има възможност за 3 вида правителство", това обясни професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН.

"Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство", смята той.

"То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство би гарантирало спокойствие, защото идват общински избори. Ще има люта борба за София и изпълнения по жълтите павета", заяви математикът, цитиран от БНР.

По думите му най-голяма вероятност има да се направи експертно правителство

"Има 4 партии в парламента, които биха могли да го направят. "Възраждане" не ги броим, защото те имат друга игра и още мегдан да увеличат електоралната си подкрепа на следващите избори. 

Костадинов обяви ще участва ли „Възраждане“ в съставянето на правителство и посочи 2 варианта за бой НА ЖИВО

Корнелия Нинова трябва да бъде убедена, че трябва да се направи такова правителство, тъй като нейните депутати ще осигурят 120-те човека. ГЕРБ и ДПС нямат 120 депутата", уточни проф. Витанов.

"Програмно правителство се прави, когато страната е изправена пред тежки проблеми", обясни той.

"То прокарва непопулярните неща. ГЕРБ няма да пострада, ако направи програмно правителство. Членовете и симпатизантите са настроени за този вариант. Биха преглътнали факта, че трябва да се разбират с БСП и "Има такъв народ" (ИТН)", поясни проф. Витанов.

Той не изключи и възможността този вариант да получи подкрепа от "Демократична България" (ДБ).

"Такъв вариант би бил подкрепен от външнополитическите ни партньори. Позицията на Христо Иванов обаче е малко неясна към момента. А "Продължаваме промяната" (ПП) каза, че няма да подкрепи правителство, в което участва ГЕРБ.

Ако ПП-ДБ изобщо не участва в правителство, това ще ги ощети", казва професор Николай Витанов.

"Те се дърпат, за да спечелят битката в София на местните избори. Николай Събев обаче се усети и каза, че ако ПП не се преструктурират, може да загубят на общинските избори. ПП е млада партия и, ако не успее да се намести на общинско ниво, този проект ще върви към закриване. Те ще останат без корени.

Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, а ПП губят", прогнозира той. 

"Ако продължат, те ще повторят съдбата на ИТН. ДБ си седи на 8%. Ако ПП продължат да влачат тази коалиция надолу, ДБ ще предпочетат да се явят сами на избори. 

"Възраждане" вървят нагоре. ДПС са си константа - 12-13%. БСП се стабилизира, може и да вдигне малко. ИТН може и да продължи. Би могъл да влезе и "Български възход", каза проф. Николай Витанов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук