Проф. Николай Витанов направи по-особен анализ на изборите, които се проведоха в страната на 2 април. 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за войната и политиката за 4 април 2023 г.

Днес – особен коментар за изборите. Войната си върви, ще я оставим за утре. Руснаците си настъпват, украинците си готвят юруша. В последните дни ви направих много подробни анализи, кой накъде се очаква да настъпва и какво се очаква да стане при украинския юруш като загуби на двете страни. Никой друг, поне в тази държава не прави такива подробни анализи.

Опитвам се да ви опиша ситуацията с думи прости и с несложни изчисления. Мога и с думи сложни и със сложни изчисления. Юрдеците крякат до небето. Отдавна съм ви обяснил, защо крякат. Веят се на голите куки и реалността е съвсем различна от това, което пише по куките.

Тия, дето са ви хвърлили куките и са ви програмирали да кълвете по тях, отлично знаят това, мили ми юрдечета. И един програмиран от тях ефект е да крякате срещу тези, които ви казват: Не бъди шаран, не се лови на голите куки. Мисли с главата си. Веенето на голите куки предизвиква големи ментални болки. Слизайте от куките, гледайте реално на нещата. Витанов си има методология и си прави анализите по нея.

Това, което го интересува, е методологията да става все по-добра и тя става все по-добра. И методологията казва: В края на краищата, решението да се вее на голата кука е на самото шаранче. Можеш да му кажеш, че са го програмирали да кълве на гола кука. Можеш да му кажеш, че използват болката, което шаранчето изпитва като се вее на голата кука. Но, казва, методологията, резултатът от това ще бъде само един – могъщо крякане срещу тези, които се опитват да отворят очите на шаранчето. Което се и случва. Витанов не ви се сърди.

Слава боу шаранизмът е програмиран само в малка прослойка от българския народ. Огромната част от народа е със силно здрав разум и не кълве на голи куки.

Вчера беше много весело да чета крясъците по повод на това, че прогнозите ми за изборите се сбъднаха. Имам си методология и тя става все по-добра. Съответно и протнозите стават все по-добри.

Начинът да ме изместите е не като крякате срещу мен, а като правите по-добри прогнози от моите. Ама бил съм скромен, оригиналничат юрдечетата. Прилагат горките, номер, описан още от Буров, който номер ще класифицираме като двустъпковия номер на българчето с претенции без покритие. Какво прави българчето с претенции без покритие, когато се изправи срещу някой, който има истински постижения.

Българчето с претенции без покритие няма постижения. То има претенции без покритие. И пуска в действие следните две стъпки на номера:

1. Стъпка 1 – ама ти бъди скромен, не ни казвай, че имаш постижения. Ний ще видим, ще преценим и ще ги оценим.

Като се хванете на куката от стъпка 1, идва

2. Стъпка 2 – Българчето с претенции без покритие почва да върти, да суче, да мълчи, да се извърта и какво ли не още да прави, само и само да не признае постижението, само и само постижението да се забрави, а тоя с постиженията да бъде охулен. Защото когато имаш претенции без покритие, а нямаш постижения, нещото, от което най-много те боли, са постиженията на другите.

Буров е отбелязал тая характерна черта и е написал кога българинът ще стане велик. Затова моят съвет е да не се ловите на номера на българчетата с претенции без покритие.

Назад към политиката. Огромен рев предизвика напомнянето, че съм казал още доста преди изборите, че Бойко Борисов най-добре си играе картите. Но това е факт, кой спечели изборите? Ами тоя, дето ги е спечелил, най-добре си е изиграл картите.

Проф. Николай Витанов: Познах ли и за изборите?! Ето какво ще се случи сега с Борисов, ГЕРБ и ПП-ДБ

Тук няма чувства. Има прогноза, която се е реализирала. Още по-голям рев предизвикаха думите ми, че Бойко Борисов може да събере гласове и да направи програмно правителство. Ето ви още малко от това тук. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш. Това, което ви казвам е, че Бойко Борисов може да го направи. Отделни въпроси са:

1. А иска ли да го направи? Това скоро ще разберем

2. И да иска и да може, ще ли го направи? Демек, има ли фактори, които да му попречат дори и да иска и да може да го направи. Да иска и да може все още не означава, че ще го направи. Какво може да му попречи? Ами пролет е. Кравата казва – му-у-у-у, козичката казва – ме-е-е-е, а мечките се събуждат от зимен сън. Я колко фактори и то какви.

Но да оставим Бойко Борисов. Не се съмнявам, че той ще отиграе ситуацията най-добре, в зависимост от обстоятелствата. Винаги съм казвал, че бъркат много тези, които го мислят за прост. Той не е прост. Той успешно се прави на такъв.

Караме нататък. При това без никакви чувства. През февруари дадох едно интервю, в което казах, че американската политика има голяма неудача с ПП. Което се потвърди на тези избори. Как така? ПП бяха планирани с американски замах. Те трябваше да вземат властта и да управляват години наред. Случи ли се това? Не. Ами значи е неудача.

Оставям на американските анализатори да видят, къде точно е неудачата. Те са първокласни специалисти, вече отдавна са я намерили. Няма да ви я казвам къде е, че ще се надигне рев, който ще раздроби Луната на парчета.

Какво става на изборите. Ами ПП върви надолу. Викате на един човек дядо Еконтий, ама този, когото наричате дядо Еконтий, хич не е глупав. Каза човека, че ако ПП не се преструктурират, може и да загубят общинските избори. Е, ами слушайте го, правилно ги говори.

Стигаме до „Възраждане“. Див рев и присмех срещу прогнозите на Витанов, че „Възраждане „ ще увеличава резултата си. И на предните избори – див рев, и на тези – избори – див рев.

Какво стана – „Възраждане“ увеличи резултата си и то талкова, колкото Витанов прогнозира. А сега внимавайте. Витанов си има методология и тя му казва, че при сегашните условия, докато другите се карат за кокала, Възраждане има потенциал да увеличи още резултата си. Колко е този потенциал? 22%.

Не мислете Костадинов за глупак, той не е такъв. Макар и да не знае, колко точно е потенциалът му (сега вече ще научи), той знае 2 неща:

1. Резултатът му на тези избори не е максимумът, който той може да постигнете

2. Оттук нататък обаче ще става все по-трудно да качва проценти на избори. Затова, по някое време, ще се наложи известна промяна в политиката, за да се привлекат повече избиратели.

Виждате, че пред „Възраждане“ стои нелесна задача за решаване. Имат потенциал за растеж, но ще става все по – трудно. Ако успее обаче навреме да преформулира политиката си, „Възраждане“ може да привлече допълнителен електорат и до постигне резултат от над 22% в идните години.

Костадинов го иска това. Въпросът е, ще може ли да га направи и дори и да може, дали ще го направи. Ще видим.

Следва ДПС. Човек, който наистина разбира от философия, е трудно поклатим. Когато насреща си има аматьори, от трудно поклатим става много трудно поклатим. В едно интервю преди изборите казах, че ДПС ще играе важна роля при съставянето на правителство. Дори и кравата да каже – му-у-у-у-у и козичката на даже – ме-е-е-е и да се случи чудото, наречено коалиция на първите двама. Но стига за ДПС

Идваме до БСП. Винаги съм казвал, че БСП не бива да се подценява. Колкото и процента да има, БСП е важен балансьор при наличие на два противоположни лагера с изравнени възможности. Пътят към сърцето на кака ви Корнелия се нарича ухажване. Гледаме какво правят ухажорите. Че ще им се наложи да се изръсят, няма спор.

Следва ДБ. Тук по-скоро се очаква опит за прелъстяване, не за ухажване. Президентът го направи веднъж, като ги накара да му коленичат на жълтите павета.

Без преструктуриране, ПП ще върви надолу и пред ДБ възниква класическият въпрос: Какво да се прави? Титаник със свързаните с него драми? Прелъстена и изоставена? Или нещо трето? Чакаме третото, защото нито сценарият Титаник, още пък по-малко – сценарият Прелъстена и изоставена, ще се харесат на избирателите на ДБ. Виждате какво става. Гробно мълчание. В търсене на третото и в очакване на Годо.

Остана ИТН. Джентълменски е да ги поздравя. Успяха да възкръснат като феникс. Това несъмнено е постижение. И пред тях стои въпросът – оттук нататък – накъде? Яростна опозиция с цел бавно качване на проценти на последващи избори? Тази ниша добре я запълват „Възраждане“. Влизане във властта? Или нещо трето? Ще видим.

Добре, стига за днес. Както виждате, българката политика е много интересна поне от моя гледна точка. Поразказах ви някои неща. Интересни събития ни чакат след мълчанието, по време на което трескаво се търси изход от положението. Знаете как е в животинския свят – кравите мучат, козичките мекат, овчиците блеят, петлетата се кокошинят, Мецана гледа за медец. А анакондата тихо и безшумно ще тръгне на лов. Приятно гледане.

Съвсем накрая – двата въпроса.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 257. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 361. Още 4 дни и ще стане 1 година.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук