Изборният ден в Австралия и Нова Зеландия започна. Точно в 22:00 ч. българско време тази вечер (7:00 ч. местно време) избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание.

Това са първите две секции зад граница, в които започна изборният ден, предаде Nova.

Два часа след Нова Зеландия започва и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 април.

“Избирателната активност е сравнително слаба, сравнение с изборите през октомври 2022 г., когато отчитахме 40% спад в общата изборна активност на българите в Мелбърн”, каза Манчо Манчев, член на избирателна комисия в Австралия. 

Той увери, че хората са позитивни и изборният ден протича спокойно. 

Последни на изборите за 49-ия парламент ще гласуват българите в Северна и Южна Америка, където все още е нощ. В Чикаго живее най-голямата българска общност.

В САЩ има 56 избирателни секции. Това е с една повече от предходните избори. В Канада секциите са 16.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук